gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от листата на червената боровинка

Ползи от листата на червената боровинка

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
361411
листа от червена боровинка и ползи
Стилен свещник на дървена стойка-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
5.20 лв.
Виж ››

Червената боровинка е вечнозелен храст с пълзящо коренище и изправени, разклонени стъбла. Листата са елипсовидни, кожести, тъмнозелени отгоре, по-светли и меки отдолу, изпъстрени с тъмнокафяви точкови жлези, може да зимува при ниска температура. Цветовете са малки, с бледорозов цвят, а плодовете са дребни, сферични, яркочервени.

Листата и издънките от боровинка съдържат фенологични гликозиди (основният от тях е арбутин), танини, флавоноиден хиперозид и др.

Традиционната медицина често използва листата от боровинки, а не плодовете, тъй като реколтата им е много по-лесна за събиране и съхранение. Достатъчно е да ги съберете преди растението да започне да цъфти (в началото на пролетта).

Това може да стане и след прибиране на реколтата (в края на септември). Изсушете листата под навес. За да изсъхнат добре, те трябва да се размесват от време на време. След прибирането на реколтата листата от боровинки са в състояние да запазят лечебните си качества за дълго време.

Полезните свойства на листата от боровинки се определят от богатия им химичен състав. Те съдържат много витамини от група В (витамин В1, В3, В6, В9, В12). Също така съставът включва минерали, витамин С, арбутин, танини, летливи вещества. Всеки от компонентите има набор от лечебни свойства, което прави листата от боровинки много ценни за традиционната медицина и козметика:

- аскорбинова киселина и витамини от група В укрепват защитните сили на организма;

- органични киселини, танините облекчават възпалението, имат антисептични и бактерицидни свойства;

- арбутин - естествено антисептично вещество; в процеса на хидролиза, когато се раздели на хидрохинин, се постига диуретичен ефект;

- танините имат стягащи свойства;

- бензоената киселина позволява дългосрочно съхранение на изсушени листа от боровинки и най-важното - има противовъзпалителен ефект;

червена боровинка

Листата на червената боровинка имат широк спектър от действия. За целите на лечението се използват предимно поради антисептичните си свойства, способността за облекчаване на възпалението, диуретичното и холеретичното действие. Често се използват като имуномодулиращо лекарство, по-рядко - като кардиотоник. Медицината познава и стягащият ефект на червените боровинки.

Листата от боровинка също произвеждат тонизиращ и успокояващ ефект. Свойствата на листата от боровинки могат да повишат ефективността на антибиотиците.

Листата на боровинката са известни със своите противовъзпалителни и антисептични свойства. Като един от елементите на комплексната терапия, лечебните свойства на отварата от листата са полезни при проблеми с пикочно-половата система. Това средство облекчава възпалението при:

- цистит;

- пиелонефрит;

- простатит.

Листата от червена боровинка се използват и за уролитиаза: те помагат за премахване на излишните натрупвания на соли.

Листата от червена боровинка ще помогнат при лечението на заболявания на гърлото и устната кухина, тъй като имат антисептичен ефект. Изплакванията и гаргарите с разтвор от листа от червена боровинка се прилагат в случай на:

възпаление на сливиците;

пародонтоза;

стоматит;

язви по лигавицата.

Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, отвара от листа ще облекчи симптомите и на някои дегенеративни заболявания като артрит, подагра и ревматизъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати