gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-важните за здравето ни минерали

Най-важните за здравето ни минерали

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Най-важните за здравето ни минерали
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Има 7 важни минерала, от които тялото ни се нуждае ежедневно. Дневната препоръчителна доза на всеки от тях е около 100 милиграма.

Всички те са незаменими при пълноценното функциониране на кръвоносната ни система, мозъчната дейност, важни са за здравето на зъбите и костите, оказват положително влияние върху нервната система и са отговорни за доброто настроение.

Ето и списък с най-важните минерали за нашето здраве.

Калций

От съществено значение за здрави зъби и кости. 99% от калция е в костите и зъбите, останалата част е в кръвта. Калцият регулира идеално сърдечната дейност. Яденето на повече храни с високо съдържание на калций може да увеличи дълголетието. Калцият се намира в сусамовите семена и листните зелени зеленчуци.

Фосфор

Най-важните минерали: Фосфор

Фосфорът, подобно на калция, играе важна роля за формирането на зъбна и костна тъкан. Помага на щитовидната жлеза да изпълнява правилно функцията си, както и регулира метаболизма ни. Фосфорът може да се намери в храни като червено месо и риба.

Магнезий

Той участва в повече от 300 биохимични процеса, протичащи в нашето тяло. На първо място, това е необходимо за нормалното функциониране на нервната система. Съдържа се в пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци и ядки.

Натрий

Той контролира водния баланс в тялото, кръвното налягане и кръвния обем. Натрият се произвежда в продукти чрез термична обработка.

Хлор

Играе важна роля в храносмилателния процес, образуването на солна киселина в стомаха. Солната киселина помага да се унищожат вредните стомашни бактерии. Хлорът не се намира в чистата му форма във нито един хранителен продукт.

Калий

Най-важните минерали: Калий

Калият, подобно на натрия, следи водния баланс на организма ни. Въз основа на последните проучвания може да се каже, че калият помага за понижаване на кръвното налягане. Калият се намира в млечните и месните продукти, зеленчуците и плодовете.

Желязо

Желязото е минерал с ключова роля в нашия организъм. Доставя кислород в тялото, както и помага за поддържането на здрава имунна система.

Всеки човек трябва да знае тези 7 минерала, за да осигури на себе си и семейството си здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати