Чудната история на палачинките Креп Сюзет

Чудната история на палачинките Креп Сюзет
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Палачинките Креп Сюзет са необичайно вкусни, нежни и ароматни, напоени в сладък портокалов сос. Crepe Suzette заслужават дори вниманието и на празнична трапеза, на която те ще блеснат като вкусен десерт и подходящ завършек на уютен празник.

Историята на палачинките знае много интересни факти. Източници, колкото и да е странно, посочват три дами, които са в основата на появата на класическия десерт, а пък авторството на палачинките се приписва на трима различни готвачи.

Във Франция тези палачинки за пръв път се появяват през 18 век по време на управлението на крал Луи XV. Сред влюбените в него дами била и принцеса Сузета де Каринян. Тази дама въпреки сравнително високото си положение, е разбрала, че пътят към сърцето на любим човек минава най-често през стомаха му.

А кралят бил от тези любители на вкусна храна. Принцеса Сюзет, за да спечели Луи XV, помолила готвача Жан Ребо да сътвори ново ястие за краля. Палачинките, представени на краля, получили името на принцесата, но дали тя постигнала желаното, уви - историята мълчи.

Тънки палачинки  Креп Сюзет

Втората дама, в чиято чест би могли да се нарекат тези палачинки, е актрисата Сюзан Райхенбърг, която, играейки в пиесата на Мариво в театъра Комеди Франсез, трябвало да яде палачинки в хода на действието. Бедната прима правела това всеки ден, тъй като успехът на постановката бил зашеметяващ. Тогава готвачът мосю Джоузеф, влюбен в актрисата, решил да приготви тънки и ефирни палачинки, топящи се в устата, което да улесни актрисата да влезе в ролята.

Третата версия за появата на Креп Сюзет е свързана с името на краля на Великобритания Едуард VII. Тази история е описана в мемоарите на готвача Хенри Шарпентие. На 31 януари 1896 г. бъдещият крал посещава ресторант Café deParis в Монте Карло. Един от готвачите, които обслужвал важното събитие, бил Шарпентие. Сред останалите ястия, поднесени към трапезата на уважаемите гости, бил и десертът - палачинки във винено-портокалов сос, които младият готвач трябвало да загрее преди сервиране.

Сосът обаче пламнал, Шарпентие уплашен от скандала, загасил огъня и сервирал ястието на масата. Новият вкус просто впечатлил гостите и Едуард VII, научавайки, че ястието няма име, предложил да го кръстят в чест на красивата си спътница.

Креп Сюзет

Така, имената на трите дами от XVII век послужили за името на най-деликатния френски десерт – Креп Сюзет палачинки.

Тези най-тънки палачинки се приготвят с мляко, яйцата се бият до получаването на пяна с пудра захар, сервират се с портокалово-коняков сос, който според традицията се подпалва преди сервиране.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати