gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да хапвате чушки редовно?

Защо трябва да хапвате чушки редовно?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991575
Защо трябва да хапвате чушки редовно?
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Всички се радваме когато настъпи сезона на чушките, които из селата обикновено се наричат просто пипер. Най-хубави чушки има през лятото и през есента, в зависимост от кой край на България ги закупувате или още по-добре - отглеждате сами.

Но освен че са много вкусни, чушките са и много полезни. В следните редове ще ви разкрием защо трябва да похапвате чушки редовно.

Чушките са много богати на витамините А, витамини от В групата, витамин С и витамин Е. Интересното е, че макар винаги да се говори за цитрусовите плодове, които също изобилстват от витамин С, той е с много по-голяма концентрация именно в чушките, което по отношение на богатството им на витамин С ги нарежда доста пред лимоните или пък магданоза, сочени за първенци в това отношение.

Най-много витамин С се съдържа в червените и оранжевите чушки, а вероятно знаете, че витамин С освен, че е чудесен антиоксидант и укрепва имунната ни система, способства и за усвояването на желязо, т.е. те са идеалната храна и за хората, страдащи от анемия.

Червените чушки са богати на капсаицин - вещество, което усилено работи за здравето на белите ни дробове и на сърцето. То действа благоприятно и на храносмилателната ни система, поради което редовното похапване на чушки се препоръчва по време на диети за топене на излишните килограми.

Капсаицин има в големи количества и в лютите чушки, така че ако си падате по лютото, не се колебайте и хапвайте редовно люти чушлета.

Полза от лютите чушки

Можете дори да си приготвите сок от червени чушки, защото той ще се грижи за здравето на косата и ноктите ви.

Всичко казано дотук важи в пълна сила за домашните чушки. Онези чушки, които се отглеждат по селата и които обичайно можете да си закупите от крайпътните сергии.

Чушките, които се продават по магазините целогодишно, са предимно внос от Гърция, Турция, Македония, Италия, Испания и Йордания (зимните чушки), които с цел по-добър добив се обработват с пестициди, а с цел да придобият по-добър търговски вид пък са подложени на обработка с химикали.

Само в началото на 2020 година са изтеглени от българския пазар над 30 тона такава продукция, но би трябвало да ви е пределно ясно, че няма как да бъде следена всяка внесена продукция.

Използвайте само нашенските чушки, които можете да съхранявате по различен начин и за зимата - замразени, изсушени или консервирани. Можете да разчитате на ползата от чушките за здравето си и да ги консумирате целогодишно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати