gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Евгенол - същност, свойства, източници

Евгенол - същност, свойства, източници

Евгенол - същност, свойства, източници

Кулинарите, които обичат по-силните подправки, често включват в рецептите си една от тях - карамфил. Тя придава на ястията специфичен аромат, но освен това има и много ползи за здравето, защото е известна с антисептичните си свойства.

В азиатската и северноевропейската кухня тази подправка е на почит. Здравословните ползи на карамфила се дължат на основаната съставка в нея и това е евгенолът. Какво представлява той?

Името на евгенола идва Eugenia caryophyllata, което е научното название на карамфила, дадено от естественика Карл Линей. Научното му описание представя евгенола като ароматно летливо съединение, катализирано от един вид ензим от род Gimnadenia.

Според структурата му той е фенилпропаноид, съдържащ минимум един бензолен пръстен. Биосинтезът му е много сложен и започва с една аминакиселина - тирозин. След редица химически процеси се стига до евгенол.

Външното му описание го представя като безцветна течност, стигаща до бледо жълто - със силен характерен аромат - приятен, пикантен, подобен на карамфиловия. Има маслена консистенция и се намира в етеричните масла от някои растения. Това са карамфилът, индийското орехче, канелата, босилекът и дафиновият лист. Най-силно концентриран е евгенолът в карамфиловото масло - от 80 до 90 процента от състава му.

Според всички изследвания притежава потенциал да помогне на перисталтиката на червата и да възстанови нормалната работа на чревния тракт.

Евгенол при зъбобол

Евгенолът има редица приложения в стоматологията при зъбобол и за поддържане на устната хигиена в зъбни пасти, а също и в зъбния цимент и затова е признат като средство за решаване на проблеми със зъбите.

Установено е, че евгенолът притежава анеститични свойства. Това даде възможност да се създадат два анестетика, които намират приложение в практиката.

В парфюмерията също се използва евгенол. Той е компонент в широко разпространен балсам, произвеждан в Перу, има приложение и в хранителни продукти. Там се използва като аромат за засилване на острия пеперлив вкус, който притежава карамфилът, към различни храни и напитки.

Известно е, че евгенолът забавя съсирването на кръвта и трябва да се има предвид, че може да реагира зле при взаимодействие с лекарства за разреждане на кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати