Желанието да се яде солено - защо се случва?

Желанието за сол
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
12.75 лв.
Виж ››

Често на човек му се случва да изпитва силно влечение към някаква храна. Ако тя е солена, настъпва дилема, тъй като всеки знае, че соленото е вредно.

Всъщност желанието на тялото да си набави един или друг хранителен продукт означава, че то се саморегулира, а това означава добро здравословно състояние и добър тонус. Затова не бива да се гледа на желанието за нещо солено в менюто като на някаква драма.

Какво означава на практика желанието да се яде солена храна?

Специалистите казват, че влечението към добре поръсени с трапезна сол храни се получава при ускоряване обмяната на веществата, при повишена работа на щитовидната жлеза или при засилена физическа активност. Бременността също е предпоставка за такова желание.

Организмът се опитва да събере достатъчно сила и да се запаси с енергия. Не е страшно, че един ден ще се отговори на нуждата на тялото от повече солена храна, стига да се компенсира със завишено количество течности, най-вече повече вода. Това е нужно, защото повече сол означава задържане на течностите в тялото, а това повишава кръвното налягане.

Малко по-различно стои въпросът със солената храна през зимния сезон. Традиционно нашата кухня е доминирана от солена храна, каквото е киселото зеле, различните видове туршии, трайни колбаси и меса, които съставляват основна част в менюто в сезона, когато липсват пресни плодове и зеленчуци.

Желанието да се яде солено - защо се случва?

В този период почти 80 процента от консумираната сол е така наречената скрита сол в преработените храни. Освен това при по-възрастното поколение вкусовите рецептори вече не са така изострени и често тези хора добавят повече сол на храната, за да засилят вкусовите качества на продуктите.

Повишеното артериално налягане в повечето случаи се дължи точно на тези допълнителни количества сол. Затова препоръките са да се ограничи приемът на солено, като се разчита на количеството в самия продукт, без да се добавя допълнително.

Всеки човек трябва да е наясно, че за неговото здраве е особено важен деликатният баланс между натрия и калия, който се нарушава при завишен прием на сол. Нарушенията във водно-електролитния баланс имат най-тежки последици при повишено кръвно налягане, хронични бъбречни заболявания, както и сърдечни проблеми. Желанието да се яде солено, може да се регулира и това е въпрос от здравословно, а не от толкова от кулинарно естество.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати