Идеи за вкусотии с червено зеле

Идеи за вкусотии с червено зеле
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
5.61 лв.
Виж ››

Незнайно защо у нас червеното зеле не е толкова популярно, колкото обикновеното. А всъщност то е много по-полезно. Независимо дали ще го наричате червено или лилаво зеле (то променя цвета си спрямо Ph-то на почвата, в която вирее), то е много по-богато на витамин С дори от портокалите, които често се сочат като първенци в това отношение.

Червеното зеле съдържа само 31 калории на 100 г и се използва както за отслабване, така и за укрепване на имунната система, за здрави кости и очи, както и като перфектен антиоксидант.

Ето защо тук не само ще ви покажем защо да го включвате по-честичко в менюто си, но и какво вкусно можете да приготвите с червено зеле.

Борш с червено зеле

Борш с червено зеле

Руснаците си обичат и червеното цвекло и червеното зеле. Затова, макар и истинската родина на борша да е Украйна, в Русия често се приготвя борш с или без месо, но приготвен с червено зеле и червено цвекло. Тези продукти, заедно с малко картофи, лук, моркови, корен магданоз и корен целина, се сваряват, зимната супа се овкусява с лимонов сок и сол и се поднася заедно с кисело мляко или сметана, подправени с малко копър или магданоз.

Салата от червено зеле, моркови и краставици

За разлика от традиционната нашенска салата от зеле и моркови, която е по-типична за есенно и зимно време, салатата от червено зеле, моркови и краставици е по-добре да се приготвя през лятото. Досетихте ли се защо? Да, заради краставиците, които ако държите да са истински и отгледани на слънце, а не в парници, се появяват именно през лятото.

В приготвянето на тази салата няма нищо сложно. Нарежете червеното зеле на много ситно, добавете към него и рендосани моркови и краставица. Овкусете с оцет, зехтин и сол и добавете малко ситно нарязан копър или магданоз.

Сармички от червено зеле

Сарми с червено зеле

Кой е казал, че сармите трябва да се правят само от кисело зеле и от така познатото ни бялото зеле, което сме затворили в бидоните или пък сме си закупили отделно зелка от близкия пазар. Спокойно можете да си вземете червено зеле, да отстраните външните му листа и да го бланширате за около 10 мин в подсолена вода.

Ако желаете да ви напомним вкуса на зимните сармички можете да добавите и малко оцет към водата. Оставете зелевите листа да се отцедят и си пригответе любимите ви за вас сармички - без значение дали са приготвени само с ориз или и с кайма. А заради червеният цвят на зелето ще разполагате с една по-ефектна на вид вечеря.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати