Как да си помогнем при анемия?

Как да си помогнем при анемия?

Анемията е състояние, причинено от ниско ниво на хемоглобин в кръвта. Появява се почти винаги поради недостиг на желязо или недостиг на хранителни вещества като фолиева киселина или витамин В12.

Това е един от най-често срещаните здравословни проблеми с храненето и въпреки че се наблюдава при всички хора, децата и жените са най-засегнати.

Добрата новина е, че това е проблем, който можете да отстраните естествено. Всичко, което трябва да направите, е да ядете правилните храни срещу анемия и да се грижите за диетата си.

На вашето внимание - 7 полезни храни при анемия, които могат да ви помогнат в борбата с анемията.

1. Спанак

Храни при анемия

Нискокалоричен и богат на основни хранителни вещества, спанакът заслужава едно от челните места в списъка с храни, полезни при борбата с анемията. Съдържа комплекс от витамини А и В, които са от съществено значение за укрепване на имунната система и борба с умората.

Съдържанието на желязо, цинк и калций в спанака насърчава производството на хемоглобин и спомага за възстановяване на кръвообращението, като по този начин подобрява оксигенацията на тъканите. В идеалния случай яжте поне 75 г, за да получите 20% от нуждите си от желязо.

2. Овес

Освен че е източник на желязо, овесът съдържа и витамини и антиоксиданти, които са ключови при лечението на това състояние. Високото съдържание на хранителни вещества в овеса помагат за по-добрия транспорт на кислород и хранителни вещества в тялото, предотвратявайки физически и психически колапс. Яжте 2 или 3 супени лъжици овес (20 до 30 г) всеки ден, докато анемията се подобри.

3. Яйца

Яйца при анемия

Яденето на яйца редовно е навик да поддържате тялото си здраво. Те съдържат незаменими аминокиселини и минерали, които работят заедно, за да подпомогнат производството на хемоглобин и антитела. Техният хранителен профил помага при хронична анемия, като същевременно контролира симптоми като чуплива коса и нокти. Добавете яйца към редовната си диета, най-добре ги яжте за закуска. Комбинирайте ги с портокалов сок, за да накарате хранителните вещества да се усвоят по-ефективно.

4. Леща

Лещата е едно от най-добрите бобови растения за всеки, страдащ от анемия. Съдържанието на желязо помага при производството на червени кръвни клетки и при всякакви проблеми с кръвообращението. Те съдържат протеини и антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от разграждане, причинено от хранителни дефицити. Консумирайте до 3 порции леща седмично.

5. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнест хляб при анемия

Пълнозърнестите храни са отличен избор, ако искате да се преборите с умората и слабостта, причинени от анемия. Въглехидратите са източник на гориво за вашите тъкани и клетки, което помага да поддържате физическото и умственото си представяне. Пълнозърнестите храни също съдържат малко количество желязо. В комбинация с други храни ускорява възстановяването при това състояние. Включете пълнозърнест хляб във вашата закуска заедно с постно месо, авокадо или плодове.

6. Черен дроб

Диетите за лечение на хора с анемия често включват говежди черен дроб. Този вид месо е основният източник на лесно смилаемо желязо и следователно е една от най-добрите хранителни продукти при анемия. Яжте черен дроб поне два пъти седмично.

7. Нар

Нар при анемия

Докато нарът не съдържат високи нива на желязо, добавянето му към вашата диета може да помогне при симптоми на анемия. Нарът съдържа фибри, калий и други основни минерали, които заедно с противодействието на дефицитите подобряват циркулацията и процеса на клетъчно окисление. Хапвайки нар регулярно, вие увеличавате енергийните си нива и помагате да поддържате баланс в производството на хемоглобин. Яжте четвърт нар на ден или му се наслаждавайте на сока му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати