Чай от дюли - за какво помага?

Чай от дюли - за какво помага?
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
11.05 лв.
Виж ››

Дюлята е истинска витаминозна бомба през есента. Полезният плод, който идва от югоизточна Азия, но вирее добре и у нас, е известен с това, че всичките му части - плод, семена, листа, дори мъхът по плода, са с лековити свойства. С най-добри лечебни качества се отличават сокът и сиропът от дюли.

Възможностите на дюлята като народен лек се дължат на богатото съдържание на витамини - С, В1, В2, В3, провитамин А. Калият, калцият, магнезият, медта, натрият, цинк, мангана, желязото, хлорът и сярата са представители на минералите, обогатяващи дюлята.

Към това богатство се добавят протеините, фибрите и въглехидратите. Мазнините и калориите са с ниско съдържание и затова плодът е диетичен. Амигдалинът (витамин В17) в семената има мощно антираково действие, а танинът, пектинът, захарите и ябълчената киселина подпомагат работата на чревния тракт.

Танините и слузта в дюлите действат добре на тънките черва и пазят от инфекциозни заболявания.

Наред със сиропите и сокът се приготвят и чайове от дюля като лек за различни болести. Известно е, че от дюлята нищо не бива да се хвърля, защото всяка нейна част е лек срещу някакво оплакване. Ето от кои части на дюлята може да се свари чай и какво лекува той.

Чай от дюлеви семки

Чай от дюли

Чаят, сварен от семките на дюлята, е отлично средство срещу безсъние, тъй като премахва напрежението, успокоява и успива. Може да се използва като средство срещу лош дъх, а също лекува изгаряния и рани.

Чай от листата на дюлята

Този чай от дюля е лек основно срещу възпаления на горните дихателни пътища. Той облекчава пристъпите на кашлицата, както и по-тежки симптоми като тези на бронхита. Добър избор за топла напитка е при възпаление на гърлото, а също действа добре при пресипване на гласа.

Чаят от листата на дюлята може да се ползва и като успокоително средство против безсъние, наред с чая от семките на плода.

Чай от плод дюля

Плодът на дюлята, сварен на чай, също е средство срещу простуди на горните дихателни пътища и при възпалено гърло. Този чай е най-приятен за употреба и се прави от 1 почистена от семките дюля, нарязана на тънки парчета, която се вари 15-20 минути, прецежда се и се пие на малки глътки през деня.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати