Хрян за възстановяване на черния дроб
Ren za regeneraciju jetre
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хрян за възстановяване на черния дроб

Хрян за възстановяване на черния дроб

Хрян за възстановяване на черния дроб
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Хрянът е наистина удивително растение и дар от природата, който може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми. Освен това той е богат на редица важни за здравето ни витамини, минерали и микроелементи, като така например листата на хряна са богати на витамин С, алкалоиди и каротин. От друга страна, корените на това растение са ценен източник на калий, който е много полезен за сърцето.

Другото полезно нещо е това, че хрянът е богат на калций и магнезий, които са строителните материали на нашата костна система. Не на последно място, това растение съдържа сяра, която е изключително полезна за лаборатория на нашия организъм или казано с други думи - за черния ни дроб. Именно затова той е и много ефикасно народно средство при вече диагностицирана алкохолна цироза, но и може да се използва като профилактика на това заболяване.

Хрян за възстановяване на черния дроб

Именно сярата в състава на хряна е главният виновник за по-острия вкус на растението. Тя е от огромно значение за запазването на черния ни дроб и нормалното му функциониране, като това важи особено силно при алкохолизъм. Поради тази причина при лечението на заболяванията на черен дроб се използва не само традиционната медицина, но и народните рецепти.

Хрян за възстановяване на черния дроб

Растението има жлъчегонно действие, пречиства кръвта и поддържа филтрационната способност на черния дроб. В същото време има благоприятен ефект върху скоростта на възстановяването на органа и предотвратява появата на усложнения.

Важно е да имате предвид ограниченията, които съществуват за употребата на хрян. Така например не се препоръчва използването на хрян, ако имате хронични заболявания на стомашно-чревния тракт или такива в остър стадий. Също така не е добре да се приема от бременни и кърмещи жени, както и за децата под 4 години.

Какви други полезни свойства има хряна:

- богат е на алкалоидни и бактерицидни вещества;

- отлично отхрачващо средство;

- укрепва имунната система;

- мощен диуретик;

- добър антисептик;

- намалява холестерола;

- има положителен ефект върху чревната микрофлора;

- повишава апетита;

- нормализира високото кръвно налягане;

- помага при възпаление на дихателните пътища.

Хрян - народна медицина
Снимка: Мария Симова

Листата от хрян могат да се използват като допълнителна терапия заедно с лекарствените медикаменти, но не и като основен начин за лечение. Като цяло хрянът се използва в борбата с различните патологии, като се употребява не само за лечение на черния дроб, но и по време на ремисия на новообразуванията, тоест заедно с медикаментозното лечение. Имайки предвид отличното жлъчегонно и пречистващо действие, растението бързо помага за възстановяването на работата на органа и предотвратява по-нататъшните му усложнения.

За приготвянето на лечебните отвари можете да използвате не само корените на хряна, но също така и листата. В този случай трябва да спазвате само основните противопоказания за приема на това растение, като във всички останали случаи то е изключително полезно за здравето ни.

За да сме ви максимално полезни, потърсете облекчение с нашите лечебни рецепти за здраве с хрян. Пробвайте и нормализиране на кръвното с отвара от хрян и отвара с хрян при косопад.

Прочети още за храните вредни за черния дроб и начините за пречистване на черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати