Постигане баланс на течностите в организма

Постигане баланс на течностите в организма

Постигане баланс на течностите в организма

Както знаем, тялото на човека се състои основно от вода (60-80%), като затова приемът на достатъчно количество течности е особено важен за нормалната работа на организма.

За да се избегне рискът от обезводняване, трябва да изпивате необходимото количество вода на ден, както и да спазвате определен воден режим. Също така имайте предвид, че количество може да се различава при различните хора, тоест всичко зависи от това, какво е вашето здравословно състояние, дали тренирате, от температурата на околната среда или наличието на бременност.

А ето и точните стъпки за постигане баланс на течностите в организма.

1. Пийте вода регулярно

Важна особеност е пиенето на 1 чаша вода сутрин на гладно, като така все едно рестартирате организма ви. Можете да си направите напомняне на телефона или да си свалите специалните за целта програми за смартфона ви, които ще ви напомнят да пиете достатъчно течности, докато свикнете.

2. Винаги носете вода със себе си

Малките бутилки не са тежки, но пък за сметка на това можете да ги носите навсякъде с вас. На някои от тях дори има маркировка колко вода вече сте изпили и колко ви остава. Обикновено всеки човек трябва да пие минимум 8 чаши вода на ден и дори повече, ако тренирате и водите активен начин на живот. Това количество е по-голямо за мъжете, като за тях тази цифра стига до 13 чаши на ден.

3. Пийте вода, преди да ожаднеете много силно

Воден баланс в тялото

След като ожаднеете много силно, то тогава вашето тяло вече започва да ви изпраща сигнали, че организмът ви има силен недостиг на течност. За да възстановите водния баланс, следва да пиете вода доста често и по-малко. Имайте предвид, че с годините тези рецептори започват да действат по-малко ефективно, като затова е важно сами да можете да контролирате количеството на изпитите течности.

4. Урината помага да разберете нивото на дехидратация на организма

Освен честото пиене на течности ежедневно, вие трябва да следите и цвета на урината ви, като това е показател, който може да ви подскаже, че не приемате достатъчно течности. Ако всичко е наред и приемате нужното количество вода, тогава нейният цвят ще е светложълт и прозрачен. В случай че организмът ви е обезводнен, тогава тя ще стане значително по-тъмна.

5. Ограничете приема на напитки, които съдържат кофеин, алкохол и захар

Именно те карат тялото ви да губи много по-бързо течностите, докато захарта е вредна за правилния воден баланс на течности в организма. Много по-добре е да пиете повече вода, въпреки че тя е доста по-малко привлекателна на вкус и често хората грешат, пиейки само кафе без вода - трябва да редувате глътка от едната и глътка от другата напитка.

6. Пийте повече вода, когато тренирате

Баланс на течностите в организма

Както може би и сами се досещате, за перфектния воден баланс е важно да изравнявате количеството на загубените и получените течности. Именно затова трябва да пиете повече вода, ако водите активен начин на живот и се стараете да ходите редовно на фитнес.

От какво зависи количеството на течности, които трябва да приемате дневно?

1. Нивото ви на активност, като ако тренирате много, тогава трябва да пиете повече вода;

2. Околната среда, като например ако температурата е по-висока, тогава се налага да приемате повече течности дневно, тоест се увеличава консумирането на водата;

3. Географското положение, като така например колкото по-висока е надморската височина, то толкова повече вода следва да пиете на ден;

4. Бременността и кърменето също увеличават количеството вода, от което се нуждаете дневно;

2. Възраст и пол.

Както вече разбрахте, минимумът на течности на ден е 8 чаши, но все пак е важно да се ориентирате и по личните ви нужди на тялото, както и особеностите като географско положение, температура на околната среда, колко сте активни и други фактори. В никакъв случай не пренебрегвайте нашите здравни съвети, защото липсата на достатъчно количество течности на ден може да доведе дори до дехидратация.

А непременно хвърлете поглед на тази алкална лимонова вода за защита от вируси, както и разберете ползите от медена вода на гладен стомах.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати