Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Значението на йода за организма

Значението на йода за организма

Значението на йода за организма

Веществото йод е химичен елемент, който играе важна роля: той се използва като основен материал за хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които регулират много действия в нашето тяло.

Предполага се, че получаваме йод от нашата диета и питейна вода. Намира се в големи количества в храните, които идват при нас от морето - като риба и водорасли, както и в млечните продукти, яйцата и йодираната сол.

В ситуации, когато има недостиг на йод в организма, виждаме проблеми с активността на хормоните на щитовидната жлеза, което може да доведе до увреждане на енергийната регулация в тялото, регулирането на топлината и нормалната дейност на мозъка, както и увреждане на функцията на мускулите и други органи.

Най-добрият и лесен начин да предотвратите липсата на йод и произтичащия от това риск за здравето е да замените готварската сол у дома с обогатена с йод сол. Това, разбира се, без добавяне и увеличаване на консумацията на сол.

Редовната консумация на морска риба и морски дарове е много полезна, но не е достатъчна, за да осигури на организма напълно йод. Използвайте йодирана сол за готвене. Пълноценното и балансирано хранене, използването на йодирана сол осигурява достатъчен прием на йод, поддържа баланса на хормоните на щитовидната жлеза и предотвратява нейните заболявания.

Повечето хора получават йод от храната. Основните източници на микроелементи:

- морски дарове - мазни риби, скариди, миди;

- зелени или кафяви водорасли;

- протеинови храни - мляко, черен дроб, пилешки яйца;

- зеленчуци - зеле, лук, моркови, киселец;

- йодирана сол.

Здравият възрастен организъм трябва да съдържа 20-50 мг йод. За да се осигури необходимостта от микроелемент на ден, се препоръчва да се консумират от 150 до 300 мкг. Минималната доза по време на бременност и кърмене е 175-200 мкг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати