Какво пречи на добрата абсорбация на желязото в организма

Какво пречи на добрата абсорбация на желязото в организма

Ниските нива на желязо в организма на човек предизвикват редица неприятни симптоми - умора, слаба концентрация, чести депресивни състояние. Този недостиг на желязо може да доведе до редица негативни последици за здравето - най-често е развитието на анемия.

Желязото е изключително необходим елемент на тялото, защото от него зависи правилното образуване на еритроцитите - червените кръвни клетки.

Желязото постъпва в тялото основно чрез храна, но до дефицита му може да се стигне както чрез недостатъчното количество от минерала в храната, така и от неправилното усвояване на желязото в организма.

Желязото в храната се разделя на две отделни форми - хемово и нехомово. Нехемовото е с по-ниски абсорбиращи качества за тялото. Затова някои храни пречат на правилното усвояване на желязото.

Такива са ядките, семената, соевите продукти, бобови растения, пълнозърнести храни и зелени листни зеленчуци, тъй като в тях се съдържа един от най-мощните инхибитори за усвояването на нехемовото желязо - фитиновата киселина.

Препоръчително е да изчака минимум 2 часа след ядене, преди да консумира някоя от храните, пречещи на усвояването на желязотот. Млякото, млечните продукти и яйцата също затрудняват този процес - внимавайте и с техния прием.

Храни, които пречат на абсорбация на желязото в организма

Друг компонент, потискащ абсорбирането на желязо, е оксаловата киселина се съдържа предимно в спанака, соевите храни, пшеничени трици, ядки и масла от ядки.

Полифенолите са полезни растителни съединения с антиоксидантни свойства, но за съжаление обаче някои от тях също блокират усвояването на желязото в тялото. Съдържат се в напитки като кафето, какаото и чая. Специалистите препоръчват да се пият минимум 2 часа преди и след хранене.

Добре е да знаем! Приемът на кои храни подпомага доброто усвояване на нужното количество желязо, но същевременно да си осигурим и достатъчно енергия.

За разлика от нехемовото желязо, хемовото е по-лесно усвояемо. То се съдържа основно в животински продукти като пилешки и телешки дроб, телешко месо, червено пуешко месо, патешко, риба тон, пилешки бутчета, свинско, агнешко и др.

За пълноценно усвояване на желязото специалистите съветват приемането на храни с желязо заедно с витамин С или други киселини.

Ако и вие усещате, че имате намалена абсорбация на желязо в организма, може да си помогнете с тази рецепта при анемия,

вълшебна напитка при анемия, както и с това вино от шипки.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати