Защо млякото е препоръчителна храна за деца и кое е най-добро?

Защо млякото е препоръчителна храна за деца и кое е най-добро?

Млякото играе важна роля в храненето на детето, независимо дали е кърмаче, което пие кърма, или малко дете, което яде зърнени храни с мляко, или дори тийнейджър, който слага мляко в смути.

Кравето мляко по-специално осигурява разнообразие от витамини, минерали и други хранителни вещества, от които децата се нуждаят, за да поддържат растежа и развитието си.

Видове мляко

Въпреки че повечето хора си мислят за краве мляко, когато чуят думата мляко, сега има голямо разнообразие от напитки, които се наричат ​​с това име. Храненето с различните видове мляко варира значително.

Различните видове мляко, които децата могат да пият

- Краве мляко (пълномаслено, 2%, 1%, обезмаслено или ароматизирано, както и шоколадово мляко)

- Растително мляко като оризово, бадемово, соево, кокосово, конопено, овесено или мляко от кашу)

- Козе мляко.

Хранене с мляко

Краве мляко за деца

Кравето мляко естествено съдържа протеини, калций, калий и витамин В12. Кравето мляко за деца е обогатено с витамин D (което означава, че се добавя към млякото по време на преработката). Витамин А се добавя към млякото с намалено и ниско съдържание на мазнини, и към обезмасленото.

Тъй като това са важни хранителни вещества за растежа и развитието на децата, Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва по-малките деца да получават до две чаши мляко на ден, а по-големите да получават три. Ако децата не предпочитат течно краве мляко, имат непоносимост към лактоза, или семейството им е веган, хранителните вещества, намиращи се в кравето мляко, се предлагат в други храни.

Децата могат да задоволят ежедневните си нужди и без мляко чрез добре планирана диета, която включва други храни, богати на протеини, калций, калий и витамини А и D. Храните, приготвени от краве мляко, като кисело мляко, кефир и сирене, също са възможност за получаване на хранителните вещества от млякото в диетата на детето, дори ако то не предпочита течно краве мляко.

Немлечни алтернативи на млякото

Защо млякото е препоръчителна храна за деца и кое е най-добро?

Ако детето ви предпочита за алтернатива растително мляко като бадемово или оризово мляко, изберете вариант, обогатен с калций и витамин D. След това трябва да сте сигурни, че през целия ден ще предлагате други храни, които съдържат протеини, тъй като алтернативата на повечето млечни продукти са с много ниско съдържание на протеини. Също така ще трябва да компенсирате останалите хранителни вещества, които млякото осигурява, като витамин А, калий и витамин В12.

Препоръки за мляко за деца

Прясно мляко деца

По принцип повечето деца се възползват от консумацията на краве мляко или продукти от краве мляко, след като навършат 12 месеца (ако нямат алергия към мляко). Имайте предвид, че малките деца, които се кърмят два до три пъти на ден или които все още пият адаптирано мляко, не е задължително да пият и краве мляко. Те обаче вероятно се нуждаят от допълнителен витамин D, ако се кърмят и не получават витамин D от друг източник.

Разбира се, ако децата ви не пият мляко, може да го замените с други продукти от групата на млечните храни, като сирене и кисело мляко или други храни с високо съдържание на калций и витамин D.

Имайте предвид, че не всички кисели млека са обогатени с витамин D, а и повечето сирена нямат витамин D. Дори ако децата ви (на възраст над 12 месеца) пият мляко, те вероятно ще трябва да ядат и някои други храни, богати на калций и витамин D, за да достигнат препоръчителната дневна доза от 600 IU на ден за витамин D.

Използването само на мляко за постигане на препоръчителната дневна доза за калций не е разумна идея. Пиенето на повече от три чаши мляко на ден може да измести други храни в диетата на детето, излагайки го на риск от желязодефицитна анемия, както и други хранителни дисбаланси.

Млечна алергия и непоносимост към лактоза

Защо млякото е препоръчителна храна за деца и кое е най-добро?

Ако детето ви има алергия към мляко и е алергично към млечни протеини, то не трябва да пие мляко или да консумира млечни продукти, направени с мляко. Деца с алергия към мляко могат да развият симптоми, вариращи от копривна треска до по-тежки симптоми като хрипове, повръщане, диария или дори анафилаксия.

Децата с алергия към мляко трябва стриктно да избягват всяко мляко и млечни продукти и вместо това да се обръщат към немлечни хранителни източници, за да получат достатъчно калций и витамин D в диетата си. Някои деца надрастват алергията си към мляко.

По-често от алергията към мляко е непоносимостта към лактоза, при която децата могат да понасят някои млечни продукти, но развиват газове, диария, коремна болка, гадене и подуване на корема, ако приемат твърде много или продукти с особено високо съдържание на лактоза (захарта, която се появява естествено в животинско мляко).

За разлика от случаите на алергия към мляко, при които детето реагира на протеина в млякото (дори в малки количества), децата с непоносимост към лактоза нямат достатъчно ензим, необходим за смилане на лактозата.

Децата с непоносимост към лактоза обикновено могат да понасят някои млечни продукти, въпреки че количеството зависи от отделното дете. Например, детето може да развие симптоми само ако има допълнителна чаша мляко, пица със сирене или сладолед и т.н., но може да няма симптоми, ако консумира малко мляко със зърнени храни.

Киселото мляко обикновено има по-малко лактоза, тъй като процесът на ферментация го намалява. Узрялото сирене почти няма лактоза. Има и краве мляко и продукти от краве мляко, които имат добавен ензим-лактаза, който разгражда лактозата, така че тези продукти не съдържат лактоза.

А на тези вкусотии с мляко децата ви просто няма как да устоят - разгледайте вкусните ни предложения за мляко с ориз или пък приготете за всички вкъщи някое млечно кремче.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати