Топ 7 ползи от хапването на малини

Топ 7 ползи от хапването на малини

Вкусни малинови торти, освежаващи смутита, парфета и чийзкейкове - малините са не само вкусни под всякаква форма, но са и полезни. Ползите от тях са толкова много, че дори диетолозите не знаят коя от тях да изтъкнат по-напред.

Ето кои са топ 7 от най-големите ползи от хапването на малини:

1. Малините могат да предотвратят спада в когнитивната функция

Ако искате да намалите вероятността от влошаване на паметта с напредването на годинките, яжте повече малини. Няколко проучвания върху животни са установили положителна връзка между приема на флавоноидите (антиоксиданти) в малините с подобрена памет и намален процент на спад в когнитивните способности. В допълнение към това проучванията са установили, че флавоноидите взаимодействат с невроналната сигнализация, която, от своя страна, предотвратява клетъчната смърт, предизвикана от токсини, произведени при консумация на алкохол, отравяне с манган или при ботокс. В допълнение към това флавоноидите насърчават притока на кръв в хипокампуса, което насърчава растежа на нови нервни клетки в мозъка.

Вижте още лечебните свойства на черните малини.

2. Малините могат да понижат нивата на кръвната захар

Малини ползи

Ако следите нивата на кръвната си захар, запасете се с малини. Съдържанието на диетични фибри и полифенол (антиоксиданти) в малините се свързва с понижени нива на кръвната захар. Те правят това, като потискат протеините, които водят до метаболитна дисфункция и инсулинова резистентност при индивиди със затлъстяване, чийто хранителен режим включва високо съдържание на мазнини. В допълнение към това малините са с високо съдържание на танини, които блокират алфа амилаза - ензимите, които превръщат нишестето в захар. По този начин танините в малините предотвратяват бързи скокове в нивата на кръвната захар.

Все пак, ако сте диабетици, не забравяйте да се консултирате с професионалист, преди да започнете да консумирате редовно малини.

3. Малините насърчават здравето на сърцето

Скорошни проучвания установяват, че консумацията на богати на флавоноиди полезни храни като малините, макар и малко, намаляват риска от смърт поради сърдечно-съдови заболявания. Всъщност едно такова проучване твърди, че редовният прием на антиоксиданти от плодовете намалява риска от сърдечни заболявания с 32% при млади и жени на средна възраст. По-специално антоцианините (вид флавоноид и антиоксидант) намаляват възпалението, предотвратяват натрупването на тромбоцити и понижават кръвното налягане, което води до сърдечни проблеми. В допълнение към това се установява, че калият в малините намалява риска от смърт от исхемична болест на сърцето.

4. Малините могат да предотвратят развиване на рак

Съдържанието наантиоксиданти в малините може да потисне растежа на раковите клетки. Изследвания на епруветки установяват, че екстрактът от малини блокира растежа на раковите клетки върху дебелото черво, простатата, гърдата и устната кухина. Друго подобно изследване установява, че антиоксидантът в малината, известен като sanguiin H-6, подтиква клетъчната смърт на 40% от раковите клетки на яйчниците.

5. Малините могат да ви помогнат да отслабнете

Малини

Като имате предвид, че една чаша малини съдържа само 64 калории и малините са естествено сладки и съдържат 85% вода, те са прекрасен избор за лека закуска, ако сте от хората, които си следят теглото. Скорошно проучване, проведено върху мишки, установява, че мишките, хранени с малини, са наддали по-малко тегло от тези, които са били на диета с високо съдържание на мазнини. Освен това мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини и получаващи високи дози кетони от малини, са натрупали по-малко тегло от мишки, които не са яли малини.

6. Малините могат да помогнат при артрит

Топ 7 ползи от хапването на малини

Малините блокират COX-2, ензим, който е отговорен за причиняването на възпаление и болка. Това ги прави добра защита срещу артрит. Проучвания установяват, че плъхове, лекувани с екстракт от малина, имат намален риск от артрит, в сравнение с плъхове, които не са лекувани с него. При плъхове, които са имали артрит, екстрактът от малина е намалил проявата на симптоми. В друго проучване плъховете, на които е даден екстрактът, са имали по-малко подуване и разрушаване на ставите от тези, които не са го получили.

7. Малините могат да намалят симптомите на стареене на кожата

Малините са с високо съдържание на витамин С, така наречения “свещен граал” на здравата, младежка кожа. Този витамин действа като антиоксидант, който се бори с увреждането причинено от свободните радикали, увеличава производството на колаген и предпазва кожата от слънцето.

А за да е не само здравословно, но и много вкусно, разгледайте тези предложения за сладкиши с малини или пък различни десерти с малини.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати