Броколи и картофи за здрав стомах
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Броколи и картофи за здрав стомах

Броколи и картофи за здрав стомах

броколи

Ако чувствате непрекъснато дискомфорт, подуване и дори леки болки, най-вероятно микробиологичната среда в стомашно-чревния ви тракт е нарушена. Дори и да не прекалявате, когато седнете на масата, да не сте от онези прословути чревоугодници, които винаги ви бъркат в чинията, може да сте пренатоварили стомаха си и да сте го превърнали в благоприятна среда за развитие на бактерии.

За да възвърнете настроението и чувството за лекота в летните дни, опитайте се да вкарате в менюто си при всеки възможен случай броколи и картофи.

стомах

Отдавна не е тайна, че броколите притежават редица благотворни действия върху организма ни. Този полезен зеленчук е задължителна част от здравословното меню, но едва наскоро специалистите успяха конкретно да фигурират на какво точно се дължат лечебните свойства на броколите.

Този братовчед на карфиола съдържа голямо количество сулфоран, което е вещество със силен антимикробен ефект. Резултатите от новите изследвания сочат, че сулфоранът има способността да унищожава бактерията Helicobacter pylori – най-сериозният причинител на почти всяко стомашно-чревно разстройство и проблем.

Патогенният микроорганизъм също така е главен виновник за поява на язва и гастрит на стомаха, както и за появата на някои злокачествени образувания.

картофи

Друг зеленчук, който е в състояние да излекува стомаха ви, са картофите. Силно въглехидратни, картофите наподобяват по своята хранителна стойност хляба. За разлика от тестения продукт, който не може да абсорбира киселините в стомашно-чревния тракт, картофите имат тази сила.

Доказателство за това са жителите на северно европейските страни като Швеция, Норвегия и Финландия, който консумират картофи вместо хляб. При тях броят на случаите с язва и колит са изключително малко.

В последни дни диетолози и специалисти препоръчват да хапваме печени направо с обелката картофи. Обелката на зеленчука съдържа хлорогенна киселина и полифенол, които спират мутацията на клетките, предизвикващи рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мсм
мсм
11.10.2013 23:45
бактерията се нарича Хеликобактер пилори
0
0