gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Отравяне с бъз - какво трябва да знаем

Отравяне с бъз - какво трябва да знаем

отравяне с бъз - какво трябва да знаем

Пролетно и лятно време, когато започва беритбата на повечето билки, се случват и най-честите натравяния с тях. Защото много билки, и особено лековитите плодчета на храстовидните дръвчета, мога да се окажат не само полезни за здравето ни, но и отровни.

Типичен пример е бъзът, който масово се използва в народната медицина за лекуване на всякакви болести - от заболявания на дихателната система до такива на отделителната система. Има ясно изразен противовъзпалителен ефект и действа добре и на ставите, и на кожата ни.

Има няколко сортове бъз, при които може да бъде отровен дори допира с тревистите им части. В случай, че не сте си измили ръцете след докосването им, може също да се стигне до неприятни, но не и чак толкова опасни за здравето последици.

Най-често до натравяне с бъз се стига след консумацията на не достатъчно узрелите му плодчета, която може да е особено опасна за децата.

Симптомите от отравяне с бъз настъпват след около 30 мин. до 2 часа от приемането му. При всеки могат да се изразят индивидуално, но обикновено включват главоболие, световъртеж, коремен дискомфорт или болки, ускоряване на пулса и в много редки случаи и конвулсии.

Изключително рядко се налага да търсите спешна медицинска помощ, но за да си помогнете сами, е важно да полегнете и да си отпочинете до отминаване на симптомите. В случай на стомашен дискомфорт можете да си направите стомашна промивка с активен въглен или дори да прибегнете до разхлабителен медикамент, за да предизвикате изхвърляне на токсините.

Поради по-чувствителния детски стомах, ако имате съмнение, че детето ви се е натровило с бъз, можете да се обърнете към педиатъра му за най-адекватни действия.

отравяне с бъз

Все пак, подчертаваме, че тежки натравяния с бъз се срещат изключително рядко, стига да сте сигурни, че малчуганите ви не са посегнали към голямо количество неузрели бъзови плодчета.

Най-добрите начини да се предпазите от отравяне с бъз е като внимавате какво количество бъз приемате, събирате само напълно узрели плодчета и не използвате никакви зелени части от него.

Предупредете и децата си за опасностите, които крие бъзът, особено ако сте го засадили в дворното си място или пък видите подобни дървета в близост до детската площадка, на която играят.

Припомняме обаче само да ги предупредите за опасностите, а не да ги плашите, защото в крайна сметка плодът, независимо дали е изсушен, под формата на чай от бъз или сироп от бъз, се явява едно от най-добрите природни средства за лечение на редица заболявания.

С него трябва да сте особено предпазливи, единствено ако сте бременни или кърмите, както и при предлагането му на деца, която нямат навършени 14 години.

А в тази статия може да видите как да си приготвите ароматен и полезен сок от бял бъз.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати