gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Масло от рапица - състав и ползи

Масло от рапица - състав и ползи

Масло от рапица - състав и ползи

Без растителните масла нито един тип хранене не може да бъде пълноценно. Те са източник на ненаситените мазнини омега-3 и омега -6. Немалка част от тях са незаменими, тъй като тялото не може да ги произвежда самостоятелно и ги набавя от храната.

Една от най-полезните мазнини е тази от рапица. Тя е натурален продукт, който се получава след студеното пресоване на семената на растението рапица, което принадлежи към семейство Brassica. Характеризира се с много ниско ниво на растителни мазнини, само 7 %. За сравнение - слънчогледовото масло съдържа 12 %, а зехтинът -15 %.

Маслото от рапица е здравословна алтернатива на останалите мазнини и заради богатото съдържание на полезни вещества. Между тях можем да споменем калция, витамините А, В, D и Е, линоловата киселина, линоленовата киселина и палмитиновата киселина.

Всички тези нутриенти правят продукта търсена добавка в кулинарията. Нужно е пояснението, че рапичното масло се приготвя от такива сортове от суровината, които не съдържат еруковата киселина. Не всеки сорт е подходящ за хранителни нужди.

По отношение на ползите рапичното масло е сходно със зехтина. То регулира нивата на холестерол, подпомага кръвообращението и сърцето и е най-полезно, когато е в сурово състояние. След термичната обработка се променя както цветово, така и вкусово и като аромат. С него подправят салатите, дресингите, сосовете, десертите.

Освен за кулинарни нужни рапичното масло намира приложение в козметиката и фармацевтиката. Използва се в масажните кремове, сапуните и лосионите, тъй като употребата му придава на кожата и косата блясък, здравина и жизнен вид.

Масло от рапица

Във фармацията е добавка към лекарства, копки, сиропи, които се ползват при простудните заболявания.

В последно време рапично масло се използва за получаване на биогориво, като се смесва с петролните продукти.

Не е подходящо за употреба от бременни и кърмещи жени.

Дневната доза рапично олио е 1-2 супени лъжици.

Предимствата на този вид растително масло се състоят в малкото наситени мазнини в състава му, в големите дози омега-3 мастни киселини, неутралния му вкус и високата му точка на опушване, заради което не прегаря. Това го прави идеална мазнина за пържене.

Вижте още важна информация за меда от рапица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати