Защо да ядем лаврак по-често?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да ядем лаврак по-често?

Защо да ядем лаврак по-често?

Защо да ядем лаврак по-често
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Морската кухня е изключително полезна в здравословен аспект и това е известно на всеки. Рибата е популярно ястие на трапезата ни, а видовете са толкова много, че изборът може да задоволи всяко здравословно или кулинарно изискване.

Къде в тази огромна поредица от вкусна и полезна храна се намира рибата лаврак, с какво е известна и какви са нейните ползи?

Месото от лаврака съдържа всички хранителни вещества, които са нужни за нормалното функциониране на тялото. Това не е изненадващо, имайки предвид фосфора, магнезия, йода, хрома, калция, цинка, медта, сярата, кобалта, хлора, желязото, мангана и калция в състава му.

Протеините в 100 грама лаврак са 18, 2 грама, мазнините 3, 4 грама, а въглехидрати няма. Калориите са много малко, а витамините в замяна на това представляват значително разнообразие.

Полезните вещества се допълват от омега - 3 мастните киселини, таурина и миелина.

Благодарение на омега-3 мастните киселини метаболизмът може да бъде балансиран идеално, да се съхрани нервната и сърдечно-съдовата система, да се намали нивото на холестерола в кръвта.

Пресен лаврак

Тауринът ще се погрижи за клетъчния растеж, а витамин В12 има благоприятен ефект върху синтеза на ДНК в тялото.

Консумацията на лаврак ще подпомогне здравето на кожата и косата и ще успокои нервната система.

Няма противопоказания за консумацията на тази риба, тя е подходяща за бременни жени, възрастни хора и деца. Индивидуалната непоносимост към рибните ястия е единствената възпираща причина човек да се храни с тази приятна риба.

Кулинарните предимства на лаврака също не бива да се пренебрегват. Нужно е да се знае, че това е един от най-вкусните дарове на морето. Плътното месо на рибата е с умерена мазнина. Дивата риба, уловена направо от морето е по-плътна, но и по-вкусна.

Възможностите за приготвяне на лаврак са забележително разнообразни. Рибата може да се задуши на пара, може и да се опече лаврак на скара. Кожата на този вид риба също е много вкусна и не е нужно да се премахва при печене, тъй като става много хрупкава.

Ползи от лаврака

Подходящи подправки за лаврак са чесън, копър, мащерката, джинджифил, зехтин и всички типични за средиземноморската кухня.

Полезният лаврак е подходящ за всякакъв тип диетично хранене.

Рецептите с лаврак са безброй, но задължително трябва да опитате:

- лаврак с картофи;

- чорба от лаврак;

- лаврак на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати