Пълномасленото мляко укрепва имунната система

Пълномасленото мляко укрепва имунната система
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Въпреки че всеки знае, че витамин D укрепва общото състояние на имунната система, неговата роля в организма на човека остава донякъде загадка.

Знае се, че той е полезен за костите и дори е жизнено необходим. Всички клетки на имунната система се образуват в костния мозък. Препоръчваната доза витамин D е пет мкг, което е равно например на две чаени чаши пълномаслено мляко.

Много витамин D има в сиренето и в рибата, особено в сьомгата, риба тон, както и в рибеното масло. В организма на човека този важен витамин се образува и под въздействието на слънчевите лъчи. Ултрафиолетовите лъчи ускоряват образуването на витамина от вещество, което се намира в човешката кожа.

В голямо количество иначе важният витамин е токсичен, затова той не се препоръчва като за допълнителен прием. Освен достатъчно витамин D всеки човек трябва да приема и необходимото количество витамин Е, който е истински пазител на имунитета.

Пълномасленото мляко укрепва имунната система

Витамин Е предотвратява вредното влияние на свободните радикали върху клетките, повишава активността на белите кръвни телца и препятства на образуването на простагландин Е – вещество, което потиска имунната система.

Витамин Е се съдържа в зехтина и олиото, в орехите и слънчогледовите семки. Но да осигурите на организма си достатъчно количество от този витамин само с храна е доста трудно, затова приемайте добавки, в които се съдържа.

Намалете мазнините в менюто си – храната, която съдържа четиридесет на сто мазнини, оказва разрушително действие върху имунната система. Мазнините не трябва да надхвърлят 25 процента от храната.

Пълномасленото мляко укрепва имунната система

Винаги отстранявайте мазнината от месото, ограничете консумацията на червено месо до сто грама дневно и всеки ден изяждайте няколко ястия на базата на зърнени храни. Осигурете на тялото си пет порции плодове и зеленчуци.

Желязото е жизнено необходим катализатор на имунната система, който помага да се блокират болните клетки. Обяд, който се състои от сто грама варено месо без мазнини, един печен картоф и половин чаша сварен боб, съдържа почти седем милиграма желязо, а дневната норма е десет милиграма.

Добри източници на желязо са мидите, стридите, свинското и пилешкото месо, зелените зеленчуци. Необходим за имунната система е и магнезият – неговият дефицит води до автоимунни заболявания.

Консумирането на големи количества алкохол води до сериозни загуби на магнезий. Редовното хранене със зелена салата, картофи, пълнозърнест хляб, мляко и морски дарове попълва запасите от магнезий.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати