Силата на броколите

Броколи

Броколите са вид карфиол. Това е едногодишно растение, което за разлика от карфиола е много по-хранително и вкусно. В него има повече витамини А, Е, С, витамини от групата В, РР, минерали – калций, калий, желязо, фосфор, натрий, магнезий, манган, мед, йод, бор, хром, а също – белтъчини и въглехидрати. Съдържа и каротин, който липсва в карфиола.

Съставът на броколите е богат на хранителни вещества – белтъчините са повече от всеки друг вид зеле. Те са богати на полезни аминокиселини, които поддържат работата на целия организъм и пречат на развитието на много болести, включително атеросклероза.

Съдържанието на витамин С е много високо, затова има силно изразено антиоксидантно свойство. Многото полезни и активни вещества в този зеленчук обуславят лечебните му свойства.

Всеки компонент изпълнява своя функция в нашия организъм, а в процеса на взаимодействие едно с друго тези вещества могат да подобрят и възстановят здравето ни.

Калият изкарва излишната вода и соли от организма. Калцият и фосфорът нормализират състоянието на костните и мозъчни тъкани. Медта, кобалтът и желязото подобряват кръвта и поддържат здравината на тъканите, затова броколите могат да предотвратят появата на целулит.

Ползи от Броколи

Йодът поддържа функцията на щитовидната жлеза и предотвратява възникване на нарушения в работата на ендокринната система. Повече каротин от броколите съдържат само морковите, а съдържащите се в зеления зеленчук цинк, витамини С и Е, защитават организма от свободните радикали.

Целулозата и хранителните влакна в броколите премахват от стомаха всички токсини и шлаки. Витамините от групата В оказват благоприятно въздействие върху нервната система, а фитонцидите, които са в голямо количество, спират размножаването на болестотворните бактерии и гъбичките.

Честата употреба на броколи не само предотвратява развитието на атеросклероза, но и подобрява работата на сърцето, защитавайки го от повреждане, дори при липса на кислород, и намалява стареенето на организма.

Броколите са ефективни при лечение на катаракта и са препоръчителни като част от възстановяваща диета заради съдържанието на вешества, които са благоприятни за състоянието на очите.

Зеленчукът се препоръчва за хора с отслабен организъм, вследствие на инфекциозни заболявания, или страдащи от заболявания на черния дроб и язва на стомаха.

Броколите подобряват апетита и храносмилането, стимулират работата на жлъчката, спомагат за нормализирането на растежа и развитието на организма, имат положително въздействие върху кожата, пречат на развитието и възникването на инсулт, инфаркт и дори рак.

Броколите съдържат сулфорафан – вещество, проявяващо висока противоракова активност. Веществото влияе върху рака на млечната жлеза и на простатата.

Яденето на броколи два пъти седмично предотвратява разрастването на раковите заболявания. В борбата с рака помагат и други вещества, които се съдържат в зеленчука. Това са индол-3-карбин и синегрин. Те активизират способността на имунната система да се бори с раковите клетки.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Саша Бояджиева
Саша Бояджиева
04.11.2014 23:51
Благодаря, че те има давнасяш просвещение!
1
0
Mimi
Mimi
29.10.2014 21:16
Не се копира линка....

Та в статията пише, цитирам: "Вреди от броколите Броколите съдържат естествени вещества, наречени гойтрогени, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на броколи."
2
0
Mimi
Mimi
29.10.2014 21:13
Добре де, само не ми стана ясно последно полезни или вредни са за щитовидната жлеза. Имам предвид следната статия:
На коя от двете да се вярва?!?!?
0
0