Силата на соковете

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Силата на соковете

Сокът от моркови, които през есента са изключително евтини, е истинска съкровищница на витамини, като особено висок процент е съдържанието на каротин, който в организма се превръща във витамин А.

Освен това морковите съдържат калий, желязо, мед, фосфор, фитонциди и йод. Сокът от моркови се препоръчва при липса на витамини, при липса на апетит, за активация на междуклетъчните възстановителни процеси, при анемия и гастрити.

Сокът от моркови се препоръчва и при инфаркт на миокарда, а също така и на кърмачки за увеличаване на количеството на млякото. Употребата на сока от моркови не се препоръчва при язва.

За най-добър ефект се консумира по една чаша прясно изцеден сок от моркови в комбинация с една чаена лъжичка мед три пъти дневно след хранене.

Доматеният сок също е актуален през есента. Узрелите домати съдържат белтъчини, ферменти, аминокиселини, фруктоза, органични киселини, витамини от групата В, С и К, калий, цинк, йод, желязо.

Силата на соковете

Доматеният сок възбужда апетита, активизира храносмилателните процеси, действа профилактично спрямо атеросклерозата, спомага за процеса на нормализация на холестероловата обмяна.

По съдържание на витамин С доматеният сок не отстъпва на портокалите и лимоните. Ликопенът, който се съдържа в доматите, е особено важен за мъжкото здраве. Доматеният сок се консумира по една чаша три пъти дневно.

Сокът от тиква е сезонен и е най-добър, когато се изстиска през октомври от напълно узрели тикви. Той съдържа целулоза, фитин, белтъчини, калий, калций, магнезий, желязо и кобалт.

Тиквен сок се пие при състояние на обща отпадналост, сърдечно-съдови заболявания, болести на черния дроб и на бъбреците и при различни отоци. Той е безценен за простатата.

Сокът, изпит преди лягане с мед, успокоява нервната система и спомага за добрия сън. Тиквичката е роднина на тиквата, но е по-бедна на въглехидрати и каротин, затова пък има повече витамин С. Сокът от тиквички се пие три пъти дневно, подсладен с мед, след хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Албена
Албена
Хубаво би било да споменете, че прекалената употреба на моркови или сок от моркови причинява промяна на цвета на кожата, защото се получва пренасищане на организма! Така, че едва ли е препоръчително да се пие всеки ден и то по 3 пъти на ден, както сте написали!
Най-вероятно и с някои от другите сокове от плодове и зеленчуци има скрит проблем, затова е хубаво да се уточнява!
25.10.2011 14:21