Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим вкусно броколи и за какво е полезно то

Как да приготвим вкусно броколи и за какво е полезно то

AdminAdmin
Администратор
9484
Как да приготвим вкусно броколи и за какво е полезно то

Незаслужено обикновено на броколито е отредено най-далечното, студено и самотно място в ъглите на чиниите ни. За да го изядат децата често трябва да си представят, че са свирепи динозаври, които поглъщат малки зелени дръвчета. Не по-лесна е консумацията им и от някои възрастни.

Всъщност броколи е изключително полезен и ценен хранителен продукт.

Както морковите, целината или марулята, броколито трябва да се приготви по специален начин, за да стане възможен приемът му без излишни вкусови изтезания. И ако страхотните здравословни качества на зеленчука не ви направят негово фен, то откриването на нови начини за неговото готвене със сигурност ще успеят.

Какво представлява броколи?

Как да приготвим вкусно броколи и за какво е полезно то

Броколито е растение от рода на зелето и карфиола. Обикновено неговият цвят е зелен, но съществуват и вариации в бяло или лилаво. Има няколко вида броколи, сред които карфиолното броколи и брокоцветното броколи. Различните видове броколи, имат различно разклонени стъбла, като дължината им често варира. Броколините например имат високи стъбла и по-малки глави.

Зеленото растение е богат източник на витамин С и А. То е едно от малкото зеленчуци с високи нива на витамин С. В 100 г броколи се съдържат 90 мг от важния витамин. Това представлява 149 процента от ежедневната ни нужда от витамин С.

Броколите съдържат още фибри, калций, фолиева киселина и желязо. Едно от най-ценните вещества на броколите са неговите антиоксиданти. Сулофафанът, открит в растението, има доказани противоракови свойства. Задушаването на броколите дори повишава лечебната им сила.

Как да го приготвим?

Как да приготвим вкусно броколи и за какво е полезно то

Задушаването е най-подходящият начин да приготвите този зеленчук. Сваряването не е много препоръчително, тъй като то унищожава голяма част от хранителната му стойност. Задушаването не трябва да отнема повече от 3-4 минути.

Лимон, лимоново масло, сос холандез или соев сос са подходяща добавка за подправяне на броколи.

Има много възможности за комбинация на зеленчука с други ястия. Броколи можете да добавите към пица, паста или ризото. Естествено най-вкусното съчетание е броколи със сирена, пармезан или пекорино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Иван К.
Иван К.
аз кипвам вода, посолявам я, махам от котлона и сипвам почистените броколи.....точно 4 минути. после във вода и лед за да си запазят цвета.......
27.03.2016 16:23
Ani R
Ani R
Смятам, че статията е добре написана и пояснителна. Важно е хората да знаят какво ядат. В Америка броколите се сервират с почти всяко ядене. Дори не са и толкова скъпи тук, не знам каква е цената им в БГ. Аз ги готвя, като ги задушавам, слагам масло, черен пипер и сол и са разкошна гарнитура, особено с пиле на грил. Ето една здравословна диета ;)
01.03.2013 06:50
4
1
Покажи всички подкоментари