Незаслужено обикновено на броколито е отредено най-далечното, студено и самотно място в ъглите на чиниите ни. За да го изядат децата често трябва да си представят, че са свирепи динозаври, които поглъщат малки зелени дръвчета. Не по-лесна е консумацията им и от някои възрастни.
Всъщност броколи е изключително полезен и ценен хранителен продукт.
Както морковите, целината или марулята, броколито трябва да се приготви по специален начин, за да стане възможен приемът му без излишни вкусови изтезания. И ако страхотните здравословни качества на зеленчука не ви направят негово фен, то откриването на нови начини за неговото готвене със сигурност ще успеят.
Какво представлява броколи?
Броколито е растение от рода на зелето и карфиола. Обикновено неговият цвят е зелен, но съществуват и вариации в бяло или лилаво. Има няколко вида броколи, сред които карфиолното броколи и брокоцветното броколи. Различните видове броколи, имат различно разклонени стъбла, като дължината им често варира. Броколините например имат високи стъбла и по-малки глави.
Зеленото растение е богат източник на витамин С и А. То е едно от малкото зеленчуци с високи нива на витамин С. В 100 г броколи се съдържат 90 мг от важния витамин. Това представлява 149 процента от ежедневната ни нужда от витамин С.
Броколите съдържат още фибри, калций, фолиева киселина и желязо. Едно от най-ценните вещества на броколите са неговите антиоксиданти. Сулофафанът, открит в растението, има доказани противоракови свойства. Задушаването на броколите дори повишава лечебната им сила.
Как да го приготвим?
Задушаването е най-подходящият начин да приготвите този зеленчук. Сваряването не е много препоръчително, тъй като то унищожава голяма част от хранителната му стойност. Задушаването не трябва да отнема повече от 3-4 минути.
Лимон, лимоново масло, сос холандез или соев сос са подходяща добавка за подправяне на броколи.
Има много възможности за комбинация на зеленчука с други ястия. Броколи можете да добавите към пица, паста или ризото. Естествено най-вкусното съчетание е броколи със сирена, пармезан или пекорино.
Коментари