Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето какво да си приготвим с вкусната и полезна черница

Ето какво да си приготвим с вкусната и полезна черница

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Шейк с черница

Черниците у нас са бели и черни. Сладките им плодчета се берат от средата на юни до началото на юли. Те са много лепкави и всеки път оставят своя отпечатък върху лицата, ръцете или дрехите ни.

Черници се отглеждат заради плодовете и листата на дървото. Докато плодовете се използват за храна и кулинарна употреба, листата са средство за отглеждане на копринени буби. Белият и черен сорт черници, познати у нас, са със сходен състав - към която и да посегнете, няма да сбъркате.

Най-вкусни и полезни са черниците пресни. Те са сочни, ароматни и сладки. Освен това в кулинарията те най-често се използват за направата на сокове, вино, сладка и компоти.

Сок от черница. Зрелите плодчета се изстискват със сокоизстисквачка и се сервират с малко захар. Според избрания плод се получава бял или червен сок. Ако ще се съхранява за по-дълго, бутилките трябва да се стерилизират.

Като цяло черниците имат разнообразно приложение и са често използвани в кулинарията. Най-често се добавят в шейковете, за да придадат плътен лилав цвят. В коктейлите пък се използва сок от черници, като заместител на червената боровинка. Сок от черница в лимонадата допълва вкусовите качества на лимона. Малко известно е, но сокът от черници може да се добавя и в чайовете. Така той им придава лечебни и здравословни свойства.

черница

Едно от любимите лакомства на лятото – сладоледът, придобива още по-апетитен вид, полят с гъст сос от черници. Той е и подходяща заливка за палачинки. Малките плодчета пък стават още по-изкусителни, оваляни в шоколад.

Черниците са подходяща плънка за леки летни пайове и сладкиши. За целта се намачкват на пюре и им се добавя желаното количество захар. А парченца черници в сутрешното мюсли или зърнената закуска, завинаги ще промени представата ви за тези храни. Нарязани черници могат да се добавят в торти, палачинки, мъфини или тарталети, на мястото на къпини и боровинки.

Освен в сладки рецепти, черниците могат да се използват и като съставка на салати със спанак, червено цвекло и американски орехи.

Ако разполагате с голямо количество черници, то най-добре ги изсушете. Така винаги ще имате под ръка вкусни плодчета, които може да добавите към здравословната си закуска. Друг вариант е да се стрият на прах. Той се използва като питателна хранителна добавка за всеки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest