Красиви и здрави със спанак

Спанак

Ако консумирате триста и петдесет грама спанак на седмица, възрастовите изменения в очите ви ще се проявят доста по-късно заради съдържащия се в този зеленчук лутеин.

Той подобрява зрението, особено на хората, които работят с компютри. Пресният сок от спанак пречиства организма, гони умората и попълва енергийните запаси.

Това става само ако се пие сутрин на гладно. Сокът от спанак стимулира работата на много органи. Той въздейства благоприятно на бъбреците и черния дроб, както и на стомаха.

При възпаления на венците е добре да изплаквате устата си със сок от спанак. При възпалени сливици правете гаргара със сок от спанак. Сокът от спанак успокоява нервите.

Хората, които водят слабоподвижен начин на живот, трябва да изпиват по две чаши прясноизцеден сок от спанак седмично, а тези, които се движат много и спортуват, трябва да го пият всеки ден.

Зелена салата

Сокът от спанак, смесен в пропорция едно към едно с бадемово масло, е много полезен за здравето, особено за ръста и развитието на деца и тийнейджъри.

Свежите намачкани листа от спанак намаляват възпаленията и помагат при ухапване от насекоми. За изгаряния се използва паста от спанак, сварен в зехтин.

С такава паста може да се премахнат лунички и да се подобри тена на лицето. Вкусът на спанака е почти неутрален и той може да се добавя в различни ястия, за да им придаде красив зелен цвят.

Спанакът има и недостатък, защото е неподходящ за хора, които страдат от проблеми с бъбреците и заболявания на пикочните пътища.

При подагра и ревматизъм, както и при заболяване на дванадесетопръстника, черния дроб и жлъчката спанакът е противопоказен.

За консумация е подходящ само младият спанак. Колкото са по-малки листенцата на спанака, толкова по-млад е той. Големите груби листа не трябва да се консумират.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати