За да се предпазите от високо кръвно, яжте боровинки

Боровинки

Приемът на дребните горски плодове гарантира естествена превенция срещу високо кръвно.

Това се случва благодарение на биоактивно съединение в боровинките, наречени антоцианидини.

Учени от Харвардския университет са установили след мащабно проучване, че приемът само един път в седмицата на дребните плодове намалява с около 10 процента риска от хипертония.

Ценните вещества антоцианидини са част от групата на здравословните флавоноиди. Специалисти твърдят, че в най-големи количества полезната субстанция се намира именно в боровинките.

Антоцианидините имат уникалната способност да неутрализират вредното влияние на свободните радикали. Освен от високо кръвно, благодарение на тази съставка боровинките предпазват и от разширени вени, глаукома, хемороиди, пептична язва и дори рак на дебелото черво и яйчниците.

Боровинките са сред най-препоръчваните плодове особено за хората в напреднала възраст. Те подобряват зрението, влияят благотворно на мозъчните функции и намаляват риска от Алцхаймер.

Удар

Установено е още, че боровинките съдържат специфичен вид киселина, който възпрепятства разрушаването на клетките. Малко известно е, че горският плод също е богат източник на витамин С и D. В състава на дребният плод влизат още разтворими и неразтворими фибри и манган.

Ако не сте почитател на боровинките и все пак искате да се предпазите от високо кръвно налягане, можете да наблегнете на касис, малини, патладжани и червени портокали. Те имат сходни функции с боровинките.

Освен това други продукти, съдържащи флавоноиди са чаят, черният шоколад, червеното вино.

Всички изброени храни и напитки са изключително полезни за организма. Съществуват редица изследвания, които доказват, че тяхната редовна консумация значително намалява уязвимостта ни към заболявания на сърдечно-съдовата система.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати