Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да ядем листни зеленчуци?

Защо да ядем листни зеленчуци?

AdminAdmin
Администратор
94642k
Зелето е листен зеленчук

Най-популярните представители на листните зеленчуци са спанак, зеле, маруля, магданоз, киселец, коприва, лапад.

Зелените растения са ценен източник на калций. Това важи особено за външните листа на бялокочанното зеле, карфиола и салатите.

Приеман именно от листните зеленчуци, минералът се усвоява много добре от организма.

Изключение прави само калция на спанака и киселеца, тъй като в тях е той е свързан с оксалова киселина. Това го прави неразтворим и съответно неусвоим от чревната лигавица.

Листните зеленчуци са изключително полезни, защото съдържат желязо, мед и други микроелементи, богати на витамините С, каротин, В2, Р, К.

Добър източник на витамини са листата на цвеклото, магданозът и ряпата. Спанакът, зелето и копривата пък съдържат голямо количество на витамин К.

Именно поради съдържанието на тази специфична оксалова киселина обаче спанакът и киселецът не се препоръчват на хора, страдащи от бъбречни проблеми, както и при наличието на камъни и пясъци в пикочните пътища.

Противопоказни са и при чернодробни и стомашно-чревни заболявания, защото съдържат субстанции, възбуждащи стомашните жлези. Препоръчват се обаче при страдащи от анемия.

Като цяло листните зеленчуци са много полезни при отпадналост, общо изтощение, затлъстяване и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Едни от най-добрите източници на витамин С от листните зеленчуци са магданозът и копърът. Единствено при стомашни, чернодробни и бъбречни проблеми е препоръчително да се избягват, тъй като съдържат етерични масла.

Марулята е полезен зеленчук

Ако искате да набавите повече каротин в ежедневното си меню, избирайте по-тъмни марули. Тъмният цвят е предпоставка за по-наситено количество каротин в листните зеленчуци. Зелената салата трябва да се избягва единствено при острите чревни заболявания.

Зелето също е изключително полезен листен зеленчук. Той е ценен източник на витамин D. Това важи с пълна сила най-вече за брюкселското и червеното зеле. Тези сортова са по-богати и на каротин, в сравнение с обикновеното бяло зеле. Съдържат още много калций, калий и сяра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest