Продукти за превенция на рак

Продукти за превенция на рак

За да редуцирате риска от ракови заболявания понякога не е необходимо по-голямо усилие от това, да погледнете какво има в хладилника и чинията ви.

Всички изследвания сочат, че меню, основано на растителни продукти, е способно да ви предпази от коварната болест.

Фитонутриентите, както и други специални съединения, влизащи е техния състав, имат уникалната способност да пазят организма от нездравословни състояния.

Броколи

Продукти за превенция на рак

Всички кръстоцветни зеленчуци (карфиол, зеле, къдраво зеле) притежават противоракови свойства. Броколито е най-ценният сред тях, тъй като съдържа значително количество сулфорафан - особено мощна съставка, която повишава защитните ензими на организма и премахва успешно причиняващите рак химикали.

Колкото повече броколи приемате, толкова по-здрави ще бъдете. Не се двоумете и добавяйте ценния зеленчук върху салати, пица и омлети.

Зеленчукът помага в борбата срещу рак на гърдата, черния дроб, белите дробове, простатата, кожата, стомаха и пикочния мехур.

Горски плодове

Продукти за превенция на рак

Всички дребни горски плодове съдържат фитонутриенти, които също елиминират риска от рак. По-конкретно малините съдържат много висока концентрация на фитохимикали, наречени антоцианини, които забавят растежа на раковите клетки.

Те помагат в борбата срещу рак на дебелото черво, хранопровода, и кожата.

Препоръчва се на ден да се консумира поне по половин купичка от дребните горски плодове.

Домати

Продукти за превенция на рак

Този сочен зеленчук е най-добрият източник на ликопен – каротиноиди, чиито субстанции определят червения му цвят. Проучване доказа, че това вещество също изключително добре се справя с раковите клетки.

Доматите помагат при борба с рак на матката, белите дробове, простата и стомаха.

Доматеният сос е перфектен източник на полезни вещества. Благодарение на топлинната обработка количеството ликопен се усвоява по-лесно от организма.

Орехи

Продукти за превенция на рак

Полезните ядки имат доказани свойства при намаляването на опасността от заболяване на рак на гърдата и простата.

Една купичка орехи на ден е достатъчна за превенция на ракови заболявания, твърдят експерти.

Чесън

Фитохимикалите, съдържащи се в чесъна, спират образуването на нитрозамини – канцерогени, образуващи се в стомаха и в червата (при определени условия). Продуктът е изключително подходящ, когато в менюто ви присъстват много нитратни или консервирани храни. Изследване установи, че жените, които са включили чесъна в ежедневното си меню, са намалили риска от заболяване на рак на дебелото черво с цели 50 %.

Продукти за превенция на рак

Освен за превенция на този тип рак, чесънът се препоръчва и за борба срещу канцерогенни заболявания на гърдата, хранопровода и стомаха.

Скучаният чесън е по-полезен от ситно нарязания, тъй като при този вид обработка се освобождава по-голямо количество ензими. Една скилидка е перфектна добавка към богатия на ликопен доматен сос.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гого
Гого
21.05.2013 20:19
Технически погледнато, домата е плод :)
1
0
74399
74399
06.09.2014 13:20
Добре Георге плод е умнико, тва ли е най вайното? Погледни статията и каква полза мойеш да извлечеш а вече плод ли е или зеленчук домата са формалности, имаш пурвокласнически манталитет на мислене и си дребнав, плод или зеленчук- домата е полезен!
0
2