gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни алтернативи на мазнините за готвене

Полезни алтернативи на мазнините за готвене

Полезни алтернативи на мазнините за готвене

Въпреки, че рядко се сещаме, на пазара има разнообразие от мазнини за готвене извън слънчогледовото олио и зехтина. В текста се описани едни от най-полезните заместители на познатите ни мазнини.

Фъстъчено олио. Способността на фъстъченото олио да намалява т.нар. лош холестерол и да подобрява нивата на добрия са доказани. Това се дължи на съдържащите се във фъстъците мононаситени мастни киселини. Освен това фъстъченото олио е ценен източник на витамин Е.

Полезни алтернативи на мазнините за готвене

Този витамин е от ключово значение за здравето и доброто функциониране на сърцето. Тази мазнина е широко използвана в азиатската кухня. Има висока точка на димене, ето защо е изключително подходяща за готвене.

Употреба: Майсторите готвачи препоръчват фъстъченото олио при приготвянето на ястия, изискващи продължителна топлинна обработка на високи градуси. Добрата новина е че тази мазнина не се абсорбира особено много от готвените в нея продукти.

Полезни алтернативи на мазнините за готвене

Соево олио. Повечето мазнини за готвене, етикирани като „растителни мазнини”, са приготвени от соя. Соевото олио снабдява организма със значително количество омега-3 мастни киселини, които имат жизненоважна роля при превенцията на запушването на кръвоносните съдове.

То има благоприятен ефект върху целия организъм, полезен е най-вече за подобряване на еластичността на артериалните стени, вследствие на което риска от сърдечни болести значително намалява.

Употреба: Обикновено от соевото масло се приготвят много маргарини, майонези и салатни дресинги. Освен това соевото олио е подходящо и за пържене, тъй като издържа на високи температури.

Масло от орехи. То съдържа много хранителни съставки, както и протеини и фибри. Орехите и ореховото масло също доставят на организма омега-3 мастни киселини, които не се губят вследствие на пресоването. Тези специфични киселини пазят от сърдечни болести и помагат на тялото ви да абсорбира витамините А, D, E и К.

Употреба: Маслото на орехи не е подходящо за продължителна топлинна обработка. Препоръчва се при направата на студени сосове, както и за овкусяването на салати. Повечето производители подлагат на минимална обработка ореховото олио, което го прави нетрайно. Ето защо е хубаво да се консумира в рамките на няколко седмици след отварянето му. Подходящо е още то да се държи в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати