Консумацията на месо е опасна през лятото

Месо
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Консумацията на месо е опасна през лятото, предупреждава доцент Светослав Ханджиев, който е председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания.

Той е водещ експерт по проблемите на диететиката у нас, а е член и на Европейската академия на науката по хранене.

Ханджиев съветва да приемате лесносмилаема храна. Защото още от древността хората са знаели, че през лятото трябва да избягват много мазно и тлъсто месо.

"Ние, специалистите, препоръчваме повече млечни продукти, крехки меса, които да се съхраняват правилно. Това е много важно, защото, както виждате, излизат различни сведения за отравяния с месни и млечни продукти. Освен това е необходимо преди консумация плодовете и зеленчуците да се измиват много добре", казва Ханджиев в интервю пред "Всеки ден".

Консумацията на месо е опасна през лятото

"През лятото е задължителен приемът на повече течности – от 2 до 2.5 л на ден, под формата на минерална вода, прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове. Фрешът е богат на витамини, разнообразни микроелементи и соли, от които имаме нужда. Едно прекрасно питие е айранът, подходящ за лятната трапеза", допълва специалистът.

"Много се говори за пълнозърнестия хляб, но хората със стомашни заболяваниягастрит, язва и др., не трябва да го консумират, защото той дразни стомаха. На тях препоръчваме белия хляб. За диабет, затлъстяване или наследствено предразположение към тези заболявания - пълнозърнест хляб".

"Човешкият организъм не притежава ензимна система, която да оползотворява всички тези влакнини, съдържащи се в суровите храни, но при някои хора подуването на корема и отделянето на газове е по-изразено от други и на тях се препоръчва да се обърнат към лекар.

Наложително е хората с такъв проблем да ограничат консумацията на храни като бамя, зелен боб и бобови растения. От друга страна пък, боб, фасул, грах, леща са храни с нисък гликемичен индекс, което е тяхното предимство в профилактиката и лечението на болестите на цивилизацията – затлъстяване, захарен диабет, сърдечно-съдови проблеми", съветва доц. Ханджиев.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати