В последно време усещате ли се, че имате зверски апетит? За да го намалите, диетолозите съветват 10-15 минути преди основното хранене да се консумира чаша мляко със сухар или малка филийка пълнозърнест хляб, чаша чай с малко извара, мляко с кафе.
Съвети за намаляване на апетита
Може просто да изпиете и чаша топла вода, но това трябва да става бавно, без да се бърза.
Пресните плодове могат да се ядат половин час преди хранене. В този случай те ще намалят апетита. Ако приемате плодове 1-1.3 часа преди ядене, ще увеличите апетита си.
След като сте се нахранили, няма никакъв смисъл от употребата на плодове – поне що се отнася до ограничаване на апетита, защото в организма започват процесите на преработване на храната.
Душът или топлата вана преди хранене също са ефективни за намаляването на апетита.
Разходката между 20 и 30 минути дневно стимулира разграждането на мазнините и способства за извеждането на енергията от кръвта, а ако в кръвта има енергия – това означава, че потребността от храна е по-малка.
Ако искате да контролирате калориите, записвайте всичко, което изяждате. По този начин ще имате по-добър поглед върху количеството консумирана храна.
Почнете да разделяте порцията храна, която сте свикнали да изяждате, на две части.
Използвайте по-малки чинии с не повече от 200 грама вместимост, като порциите в тях трябва да са например: месо - колкото юмрук, гарнитура – 2 юмрука.
Правете упражнения за плосък корем. Прибирането на корема способства да намалим апетита.
Никога не пропускайте закуската. При възможност винаги яжте яйца или други храни с протеини като първо ядене. Това ще ви гарантира енергия до края на деня и липса на обичайния вълчи апетит.
За да намалите апетита си, никога не яжте пред телевизора или през компютъра. Рекламите за храна и другите изображения ви разсейват и само увеличават вашия апетит.
Избягвайте да минавате от места, където можете да видите разкошни торти, сандвичи и богати пици. Те само ще ви дразнят и ще провокират апетита ви.
За да намалите апетита, яжте често, но по малко. Не се лишавайте от малките закуски с фибри. Примерно оризовки, блокчета със семена, ядки и сушени плодове.
Можете да се доверите и на чай за убиване на апетита. Ще ви помогнат билки като репей, коприва, женско биле, глухарче.
Храни за намаляване на апетита
![Закуска за контрол на апетита](https://gradcontent.com/lib/600x350/oat-milk-cereal-porridge2.webp)
Овес
Овесът е храна, която има качеството да създава усещане за ситост за дълго време. Съдържа неразтворими фибри, които увеличават обема си след поглъщане, насърчават чувството за ситост за по-дълго време, като по този начин са надежден съюзник в отслабването и поддържането балансирано тегло.
Орехи
Орехите са източник на протеини, ненаситени мазнини, омега-3 мастни киселини и микроелементи. Орехите съдържат полиненаситени мастни киселини, които стимулират образуването на двата потискащи апетита хормони: грелин и YY пептид. Тези хормони играят основна роля в предаването на съобщението за ситост до мозъка. Хапвайте повече орехи между храненията, или ги добавяйте в любимия таратор, сладкиши, баклавички. Салатите с орехи също са много вкусни и полезни.
![ленено семе](https://gradcontent.com/lib/600x350/linseed-leneno3.webp)
Ленено семе
Лененото масло е най-известният продукт на това растение, но суровите ленени семена са известни с ролята си за намаляване на апетита. Това се дължи на присъствието в състава на семената на омега-3 есенциални мастни киселини и голямо количество фибри. И двете имат ролята за намаляване на нивата на кръвната захар и следователно контролират чувството на глад.
Сьомга
Сьомгата може да помогне за намаляване на количеството храна, изядена при основно хранене, поради голямото количество протеини в нейния състав, заедно с омега-3 незаменими мастни киселини, като двете групи хранителни вещества са отговорни за бързото за по-дълъг период на усещане за ситост. Сьомга на тиган, печена риба или пък класическо суши - вие сами избирате как да я похапнете.
![пиене на повече вода](https://gradcontent.com/lib/600x350/drink-water-voda.webp)
Вода
Водата е съществен елемент в усещането за ситост. Когато тялото е дехидратирано, мозъкът често изпраща съобщение за глад до тялото, а не за жажда. Дехидратацията също предизвиква необходимостта от хранене за бързото възстановяване на енергията на организма. Пълната и непрекъсната хидратация гарантира намаляне на апетита.
Зелен чай
Зеленият чай е важен съюзник по време на диета за отслабване поради високото си съдържание на лептин. Лептинът е хормон, отговорен за регулиране на ежедневния прием на енергия и консумация, апетит и метаболизъм на човек. Активните компоненти на зеления чай дават на мозъка усещане за ситост, поради което се препоръчва преди основно хранене.
![Белтъчен омлет намялява апетита](https://gradcontent.com/lib/600x350/omlette-mm.webp)
Яйчен белтък
Балансираната консумация на яйчен белтък намалява апетита. Това се дължи главно на опиоидни рецептори, стимулирани от някои аминокиселини, присъстващи в яйчните белтъци. В допълнение, хистидинът и глутаминовата киселина улесняват оптималното усвояване на калий и хлор в клетките на нервните центрове на възприемането на приятни усещания. Това благоприятства установяването на състояние на благополучие, от съществено значение за борба с преяждането. За да консумирате повече тази храна може да си приготвен омлет от белтъци.
Тофу
Соята е съществен източник на протеини за азиатските народи от древни времена. Съдържащите се в соята изофлавони имат важна антиоксидантна роля, но също така регулират апетита. Тази полза се осигурява от генистеин, изофлавоноид, за който е доказано, че инхибира апетита и ограничава количеството на изядената храна по време на хранене. Опитайте го, няма да сбъркате, рецептите с тофу са много вкусни.
![зелева салата с нахут](https://gradcontent.com/lib/600x350/nahutena-salata-zele.webp)
Зеле
Зелето създава усещане за ситост за дълго време поради сложния си състав. Той е с високо съдържание на фибри, нискокалорични, богат на витамин С и много добър източник на Mg, Ca, протеини, биофлавоноиди, калий, фолиева киселина и витамини от група В и има качеството да ограничава порциите храна при хранене, в което се приема, т.е. особено в сурово състояние. За да намалите апетита си, хапвайте повече салата моркови със зеле, прясно задушено зеле.
Ябълки
Те са алкални плодове, които съдържат голямо количество разтворими и неразтворими фибри, естествени захари, витамин С, бета-каротин (ако е обелен), калий и бор. Ябълките съдържат значително количество пектини, въглехидрати, които контролират глада. Ябълки добавяйте във витаминозни салати, сладкиши, щрудели.
За още по-добри резултати в битката срещу апетита, разгледайте нашите диетични рецепти.