Как да разпознаем прясното месо
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да разпознаем прясното месо

Как да разпознаем прясното месо

Месо

Прясното месо има специфични особености, които трябва да установите, преди да дадете парите си в магазина. Върху повърхността на прясното месо има съвсем леко засъхнала коричка с бледорозов цвят.

Когато натиснете с пръст прясното месо, дупката от натиска бързо изчезва и месото връща първоначалната си форма. При допир с прясното месо дланта остава суха.

Там, където месото е разрязано, не залепва за ръцете. Месо, което при рязането отделя сок, или току-що е било размразено, или просто не е прясно.

Мазнината на прясното месо е мека, с еднороден кремав цвят, който може да варира до червеникаво-бял. Жълтата мазнина е сигурен знак, че месото не е прясно.

Прясното месо се отличава и по това, че мускулите и сухожилията плътно са прилепнали към костта. Миризмата на месото е специфична, но не и неприятна.

Прясно Месо

Характерният за прясното говеждо месо цвят е червеният, за телешкото – розово-сивият, за овнешкото – кафеникаво-червеникав, за свинското- бяло-розов.

Миризмата на различните видове месо също е определяща за неговата свежест. Миризмата се определя при стайна температура след лек разрез с нож.

Миризмата на суровото говеждо и телешко месо е специфичен, но много слабо изразен. Когато това месо е сварено, ароматът е силен, приятен и силно изразен.

Суровото свинско месо е почти без миризма, а вареното свинско има нежен и приятен аромат. Специфичната миризма на овнешко напомня за амоняк, а вареното овнешко мирише по-наситено от вареното телешко или говеждо.

Месото от прекалено стари овни има неприятна миризма, която се усеща при варене. Говеждото месо, което дълго време се е съхранявало, придобива специфичната миризма на старо месо. Замразеното месо няма миризма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Дорис
Дорис
04.06.2015 10:17
Нищо от това което пише тук освен цвета не би помогнало на никой да си избере месо от магазина. Кой може да го свари или да усети миризмата. Месото дори не може да се пипа преди да се купи.
1
0
Нели
Нели
07.01.2013 20:18
Благодаря за чудесните рецепти и за препоръките !Много вкусни са ребърцата по Ваша рецепта!Много здраве и успехи ви желая аз-Нели от Бургас!
0
0