На какво се дължи постоянното оригване

На какво се дължи постоянното оригване
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Постоянното оригване е една от честите прояви на стомашната диспепсия. Тя може да е физиологична – възниква след хранене, особено ако храната е пикантна, и след пиене на газирани напитки.

В тези ситуации заради отварянето на кардиалния сфинктер се изравнява стомашното налягане. Физиологичното оригване обикновено е еднократно. Патологичното оригване е многократно и притеснява болния.

То е обусловено от намаляването на тонуса на кардиалния сфинктер и попадането на газ от стомаха в хранопровода и устната кухина. Силното оригване най-често е проява на аерофагия – своеобразно функционално разстройство на стомаха.

Ако при оригване се отделя неприятна миризма на развалено, това е знак, че в стомаха се задържат прекалено дълго хранителни маси. Киселото оригване се получава при прекомерна изработка на стомашен сок.

На какво се дължи постоянното оригване

При усещане на горчив вкус при оригване става въпрос за изхвърляне на жлъчна течност от дванадесетопръстника в стомаха и оттам – в хранопровода.

Ако при оригване човек усеща вкус на гранясало масло в устата си, това може да е сигнал за задържане на процеса на изпразване на съдържанието на стомаха.

Оригването, дори без да е прераснало в разстройство на стомаха, причинява редица неудобства, особено ако сте сред хора. Старайте се да дъвчете дълго време храната си.

Това не само ще ви предпази от оригване, но и спомага за по-доброто храносмилане и намалява образуването на газове в стомаха. Освен това трябва да успокоите нервите си.

Някои хора потропват с крак или почукват с пръсти, когато са нервни. Други започват да вдишват рязко въздух, когато са стресирани. Голямото количество рязко погълнат въздух може да доведе до оригване.

Вместо да гълтате въздух на големи глътки, станете, разходете се и намерете друг начин да се справите с бушуващите страсти. Откажете се от газираните напитки.

При консумацията на газирани напитки се получава засилено образуване на газ, който търси начин да излезе от тялото. Не използвайте сламка, тъй като това води до по-голямо количество въздух в напитката.

Някои продукти предизвикват оригване – това са млякото, яйцата, житото, царевицата, соята, ядките, цитрусовите плодове, шоколадът.

Изключвайте един по един продуктите, и ако след това оригването ви изчезне, трябва да ограничите употребата му. Ако оригването ви причинява прекалено много неприятности, посетете доктор, това може да е симптом на сериозно стомашно заболяване.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати