Вреден ли е черният пипер

Вреден ли е черният пипер

Черният пипер е полезна и приятна подправка, но при някои хора може да предизвика проблеми. При хора, които имат проблеми с черния дроб, черният пипер не е препоръчителен.

Той е противопоказeн и за хора, които страдат от заболявания на пикочните пътища. Черният пипер е подправка, която действа раздразващо върху лигавицата на стомаха.

Дори абсолютно здрав човек може да получи неприятни усещания в хранопровода след консумация на ястия, които са подправени с черен пипер.

Черният пипер е вреден за хора, които имат гастрит или язва – за тях консумацията на черен пипер може да се окаже критична.

Вреден ли е черният пипер

При консумацията на тази подправка и последващото дразнене на лигавицата на стомаха съществува вероятна възможност за кръвоизлив.

Последствията от тази реакция при хора с гастрит и язва са трудно предсказуеми. В някои случаи черният пипер може да окаже негативно въздействие върху репродуктивната система.

Неприятното в тази ситуация се крие във факта, че трудно може да се разбере какво причинява отрицателният ефект и хората продължават щедро да поръсват ястията си с черен пипер.

За да се намали вредата от черния пипер, трябва да се използва с мярка тази подправка, която дава неповторим вкус на ястията. Не се препоръчва прекомерната й употреба.

Трябва да се знае, че не може щедро да поръсвате всяко ястие с черен пипер, без да се замисляте за евентуалните негативни ефекти от прекаляването с подправката.

Черният пипер има и много полезни свойства, но хората, които имат проблеми със стомаха, трябва да се отнесат предпазливо към консумацията му.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
fnif
fnif
24.12.2017 08:54
Чер пипер: Понижава риска от рак, спомага храносмилането и отслабването, облекчава подутия корем и газовете, благоприятства метаболизма, а отскоро се откри и неподозиран ефект върху мозъка. Препоръчителната доза от една чаена лъжичка дневно върши чудеса. Загрява при настинка! Опасен е понякога ако се вдишва праха му, а също при проблеми с храносмилателния тракт.
Според изследване проведено от Раковия център на университета в Мичиган, едно от основните активни съединения на пипера - пиперина, е способно да възпре развитието на туморни образувания. При комбинацията му с антитуморното съединение на растението куркума - турмерик, неговите противоракови свойства се повишават значително.
0
0
С.
С.
03.02.2014 00:22
И какви са "полезните" му свойства, защо не сте довършили статийката?
4
1
fnif
fnif
24.12.2017 08:44
Разширява кръвоносните съдове! И за разлика от пърженото е много по-полезен!
0
0