Кои напитки с кои храни се комбинират

Кои напитки с кои храни се комбинират
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Когато се храним, ние се стараем да се насладим изцяло на вкусовите качества на ястието. За да се изтъкнат по-добре предимствата му трябва да комбинираме храната си с подходящите напитки. Хубава храна поднесена с грешното питие може да развали удоволствието от храненето и има възможност ястието да остане недооценено.

Вижте кои храни с кои напитки си подхождат.

Преди хранене сервирайте вина, които стимулират апетита – може горчиви и южни вина, аперитив с различни видове вермут.

Предястията могат да се консумират със сухи бели вина, горчива или суха водка.

С риба, морски дарове, бяло месо или различно птиче месо е подходящо да се пие полусладко или полусухо бяло трапезно вино. Вкусът на рибата може да се подчертае чудесно и с по-леки червени вина.

С печено или дивеч особено си подхождат сухите червени вина. Топлите ястия от месо подхождат с вино с подчертан плодов привкус, а студените меса изискват вина с подчертана киселинност, например розе. Пържоли, котлети или шницели си подхождат много добре с всякакво бяло вино.

Кои напитки с кои храни се комбинират

С различните сирена вървят червени вина със силен аромат. Кашкавалът чудесно хармонизира с виното. В зависимост от маслеността на кашкавала се избира и подходящото вино. Колкото по-силна е маслеността, толкова по-силно и отлежало вино би подхождало.

С ядки, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и различни ликьори, а също и коняк.

Шампанското е подходящото за почти всички видове ястия. То може да се сервира преди хранене или по време на десерта. Добре се комбинира с хайвер, както и с ягоди.

Не е подходящо да сервирате вино със салати, които съдържат оцет, със сметанови сосове, шоколад и плодове. Сладоледът и шоколадът отлично си пасват с ликьор. Плодовете от своя страна прекрасно си подхождат с ром.

Ако ще сервирате няколко вида вина трябва да спазвате определена последователност – сухо вино преди сладко; младото вино е преди отлежалото; бялото пред червеното.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати