Кои напитки с кои храни се комбинират

Кои напитки с кои храни се комбинират

Когато се храним, ние се стараем да се насладим изцяло на вкусовите качества на ястието. За да се изтъкнат по-добре предимствата му трябва да комбинираме храната си с подходящите напитки. Хубава храна поднесена с грешното питие може да развали удоволствието от храненето и има възможност ястието да остане недооценено.

Вижте кои храни с кои напитки си подхождат.

Преди хранене сервирайте вина, които стимулират апетита – може горчиви и южни вина, аперитив с различни видове вермут.

Предястията могат да се консумират със сухи бели вина, горчива или суха водка.

С риба, морски дарове, бяло месо или различно птиче месо е подходящо да се пие полусладко или полусухо бяло трапезно вино. Вкусът на рибата може да се подчертае чудесно и с по-леки червени вина.

С печено или дивеч особено си подхождат сухите червени вина. Топлите ястия от месо подхождат с вино с подчертан плодов привкус, а студените меса изискват вина с подчертана киселинност, например розе. Пържоли, котлети или шницели си подхождат много добре с всякакво бяло вино.

Кои напитки с кои храни се комбинират

С различните сирена вървят червени вина със силен аромат. Кашкавалът чудесно хармонизира с виното. В зависимост от маслеността на кашкавала се избира и подходящото вино. Колкото по-силна е маслеността, толкова по-силно и отлежало вино би подхождало.

С ядки, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и различни ликьори, а също и коняк.

Шампанското е подходящото за почти всички видове ястия. То може да се сервира преди хранене или по време на десерта. Добре се комбинира с хайвер, както и с ягоди.

Не е подходящо да сервирате вино със салати, които съдържат оцет, със сметанови сосове, шоколад и плодове. Сладоледът и шоколадът отлично си пасват с ликьор. Плодовете от своя страна прекрасно си подхождат с ром.

Ако ще сервирате няколко вида вина трябва да спазвате определена последователност – сухо вино преди сладко; младото вино е преди отлежалото; бялото пред червеното.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати