Полезна или вредна е рибата тон

Полезна или вредна е рибата тон

Рибата тон съдържа висококачествен протеин и почти никакви мазнини в себе си. Тя съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими на организма да расте и да поддържа чиста мускулна тъкан. Консервата риба тон може да бъде добър източник на омега-3 мастни киселини, които са толкова необходими за сърцето.

В същото време рибата тон съдържа живак. За това лекарите препоръчват на жените които са бременни или искат да забременеят, да намалят консумацията на риба тон, същото се отнася и за кърмачките и малките деца.

Живакът е невротоксин и приемането на големи количества от него, може да доведе до умствена изостаналост, увреждания на мозъка и нервната система, както при възрастните, така и при малките деца. Установено е, че щетите които може да нанесе живака на човешкия организъм са доста сериозни и необратими.

Рибата тон е една от най-често консумираните видове риба по цял свят. Съветите които могат да бъдат дадени спрямо нейната употреба, а и употребата на всички останали видове, който съдържат в себе си живак е те да бъдат консумирани не повече от един път седмично. Като рязко трябва да се ограничи консумацията и от всички рискови групи хора.

Направени са изследвания и се оказва, че ако храним котката си дълго и продължително време с риба тон, то резултата е увреждане на бъбреците и. Това само по себе си ни доказва, че тя не е една от най-безвредните и здравословни храни, който можем да включим в менюто си.

Полезна или вредна е рибата тон

Рибата тон и много други видове риби съдържат, големи количества ненаситени мазнини. Въпреки, че много от здравомислещите хора ядат риба за да намалят консумацията на наситени мазнини, прекомерната им употреба може да се окаже вредна.

В рибата тон се съдържа много малко витамин Е, който е важен антиоксидант. Заедно с приема на ненаситени мазнини и недостига на витамин Е, който спомага окислителните процеси в тялото, можем сериозно да навредим на имунната си система.

Нека обобщим, консумирането на големи количества риба тон може да ни навреди по два начина.

Първо, прекомерния прием на протеин може да окаже допълнително напрежение върху бъбреците, за това хората с нарушена бъбречна функция не трябва да изяждат цяла порция риба тон. И второ, тя съдържа живак в себе си и заради това може да има вредни ефекти при поглъщане в по-големи количества.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стойчо С. С.
Стойчо С. С.
09.06.2013 15:54
В последните години учени доказаха, че консумацията на големи количества риба не е толкова опасна колкото си мислехме, защото досегашните методи са измервали живака в изолация, без да вземат предвид ролята на другите вещества в рибата. Те твърдят, че минералът селен има протективна роля като се свързва с живака и не позволява на тялото да го натрупва, т.е. ако тежкия метал се свърже със селен, той вече няма как да увреди нашата нервна система.

Познайте кои храни са най богати на селен? Повече от половината най-ценни източници на селен в природата живеят в океана. Ако рибата, която консумираме има повече селен отколкото живак, няма за какво да се тревожим. Рибите, които съдържат повече живак отколкото селен са китът, марлинът, рибата меч и акулата, т.е ако избягвате тях, може да хапвате останалите риби спокойно 2-3 пъти седмично и да се радвате на завидно здраве.

Ако приготвянето на риба ви затруднява, вижте нашето предложение за бърза риба в пергамент.
4
0