Как се прави домашна моцарела
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави домашна моцарела

Как се прави домашна моцарела

Моцарела

Искате да си направите домашна моцарела? Предлагаме ви чудесна рецепта за вкусна моцарела в домашни условия.

Първото, което трябва да знаете е, че най-вкусната и добра моцарела се прави от биволско мляко. Ако все пак не можете да си набавите такова мляко, то може да заложите и на краве мляко.

Не е много сложно да си направите моцарела, вижте какви са необходимите продукти: Два литра прясно нехомогенизирано, неварено мляко, ¼ ч.ч хладка вода, 1 ½ ч.л. лимонена киселина, 2 мл мая за сирене, ¼ ч.л. сол по желание.

Начин на приготвяне: Сложете млякото в подходяща тенджера. Разтворете лимонената киселина във водата и прибавете към млякото. Загрейте го до 30 градуса. При тази температура, то трябва да се пресече.

Прибавете маята и разбъркайте добре. Нагрейте на бавен огън, докато температура не стане 40 градуса. През това време бъркайте непрекъснато. Махнете тенджерата от огъня и оставете да престои около 15 минути. През това време отделете суроватката от него.

Как се прави домашна моцарела

Получава се смес като извара, която трябва да прецедите с помощта на тензух. Чрез него изстискайте колкото се може повече суроватка.

Получената топка се пуска в купа, подходяща за микровълнова и се загрява в нея за около минута.

Изцедете отделилата се течност и тестото, което се получава се меси както и хляба, докато не се образуват характерните за моцарела конци. Ако ще слагате сол, това е момента. Ако е горещо сиренето най-добре сложете гумени ръкавици. Сместа трябва да се точи, докато е гореща и трябва да стане лъскава.

Разделете сиренето на две топки и го пуснете във вода с лед, за да се стегне. След като моцарелата се охлади вече е подходяща за консумиране. Най-добре се съхранява в плътно затворен съд до 4 дни.

Ако искате по-мека моцарела, месете сместа за по-кратко. Хубавата моцарела зависи и от качеството на маята за сирене.

Рейтинг

5 3
4 2
3 4
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Потребител#185916
И аз потвърждавам, че нищо не става от тази рецепта! Получава се кашкавалена извара, която си остава на гранулки, колкото и да я нагряваш и да я месиш - никаква лъскавина и никакви конци!:-((( И ако продължиш да я нагряваш, се получава нещо средно между кашкавал и гумено, твърдо тесто, което започва цвърчи в собствената си мазнина. Нищо общо с моцарелата, каквато си я знаем! Аман от лъжци и безхаберници, които само си пълнят сайтовете с глупаво съдържание, че да си вдигат Гугъл рейтинга!:-( Добре, че си знам, да не се доверявам, та изхабих само 1л. мляко...
0
1
Евелина Г.
Евелина Г.
23.11.2013 18:19
Какво е ч.ч ? Чаена чаша ? не ми се вярва но ако е така то има най-различни форми на чаши ............................................... Моля ви отговорете ми колкото се може по бързо!! Много ми е важно да знам!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!
0
2
Потребител#185916
Жено, ти от гората ли идваш, че не знаеш, че ч.ч. е чаена чаша?!
0
0
мимс
мимс
01.11.2013 12:05
това ако е лесна рецепта......
4
0
Петрова
Петрова
19.09.2013 12:45
Тази рецепта циркулира из целия обмен, изглежда само се преписва по сайтовете, зле преведена.Като например, че докато чакате 15 мин., междувременно трябва и да прецеждате.. :))) Конците не се появяват след дългото месене, а зависят от точната температура, при която е възможно образуването им. Използването на микровълнова е абсурд за всяка рецепта, особено с претенции рецептата да е от истински готвачи. Нормалното е да се използва термометър и котлон, на който да нагрявате до нужната температура. Рецептата трябва да включва и приготвянето на саламурата и осоляването...Тензухът никога не се стиска, за да изцедите суроватката, има си преса, притиска се леко, иначе излиза и сиренето и т.н. и т.н.
14
0
тихомир
тихомир
11.07.2013 19:16
За лъжа е перфектна във всички сайтове за рецепти в България една нямна вярна за сирене кашкавал моцарелла,то бива да пишат лъжи поне влезте в Италиански сайт за моцарела там се вижда ,че се изпарва на 92градуса предварително подготвена .
2
2