Тайните на изварената пасха

Тайните на изварената пасха
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.32 лв.
Виж ››

Един от най-древните християнски десерти и истинска украса за всяка празнична маса през Светлото Христово Възкресение е изварената пасха.

Извара, смесена със сметана, масло, захар или мед, подправки и захаросани плодове, се слагат в купа, най-добре - с тясно дъно и широки ръбове.

Както рецептите за приготвяне на други ястия, така и тази рецепта за приготвянето на пасха крие някои тайни, без знанието на които този десерт може да не се получи вкусен и апетитен.

Преди да сложите изварената смес във формата, трябва първо да я избършете с леко навлажнена кърпа. Това ще позволи да извадите готовата пасха, без да развалите нейната форма.

Основният продукт за приготвянето на пасха е изварата и трябва да подходите внимателно към нейния избор, тъй като от нейната свежест и качество зависи вкусът на ястието.

За да се получи пасхата лека, еднородна и да съхрани формата си, трябва преди смесването на изварата с останалите съставки, много добре да я намачкате с лъжица с дупки, докато стане възможна най-кремообразна.

Може и да я претъркате през гевгир два пъти, за да постигнете същия ефект или да я прекарате два-три тъпи през най-ситните дупки на месомелачката.

Така подготвената извара гарантира, че пасхата ще се получи много нежна и въздушна и ще запази своята форма след обръщането си.

Подгответе добре и останалите продукти. Стафидите и захаросаните плодове измийте добре и изсушете върху хартия или кърпа. Ако плодовете са едри, трябва да ги нарежете на дребно.

Залейте орехите с вряла вода, накиснете 20 минути, после обелете ципата им и ги нарежете на дребно. Лимоновата и портокаловата кора рендосайте на най-дребното ренде.

Захаросаният мед разтопете на водна баня и махнете образувалата се пяна. Предварително подгответе всички подправки и украси.

Имайте предвид, че пасхата трябва да стои поне 12 часа във формата, а върху самата извара трябва да има тежест, за да стане пасхата по-плътна.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати