gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трайност на яйцата

Трайност на яйцата

Трайност на яйцата

Лесно можете да познаете дали суровите яйца са пресни или са стари. Пресните яйца са много по-тежки от старите, това се дължи на наличието на въздух в старите яйца.

Пуснете яйце в чаша с една супена лъжица сол, и ако то падне на дъното, е прясно, а ако плува в средата, е средна хубост. Ако плува на повърхността, то е много старо.

Пресните яйца, вдигнати към светлината, на места са тъмни във вътрешността си. Старите яйца изобщо не прозират на светлина. Друг начин е да раздрусате яйцето – ако се усеща как в него се премества съдържанието му, то е старо.

Извън хладилника, но на хладно, яйцата могат да престоят до десетина дни, ако са сурови, и до три дни, ако са сварени. Няма как да изядете развалено яйце, защото то излъчва силен аромат на сяра.

Трайност на яйцата

В хладилника суровите яйца могат да бъдат съхранени до шест седмици. Но не трябва да ги съхранявате на вратичката, а в най-долната част на хладилника, в отделението за плодове и зеленчуци.

Преди консумация задължително измийте със сапун черупките на яйцата, тъй като съществува риск от заразяване със салмонела. При чукване на яйцата те се стичат по черупката и ако тя не е измита, бактериите от черупката преминават в яйцето.

Ако сте взели сварени яйца на пикник, и смятате да останете няколко дни извън града, имайте предвид, че не трябва да оставяте яйцето повече от 24 часа, освен ако не е в хладилна чанта.

След едно денонощие без хладилник вареното яйце може да се консумира, но то е изгубило ценните си качества и не е най-полезният продукт за организма ви.

Пържените яйца се съхраняват не повече от няколко часа, ако се оставят в хладилник, те губят вкусовите си качества и попиват миризмите на останалите продукти в хладилника.

Супи и ястия със съдържание на яйца задължително трябва да се съхраняват в хладилника и да се консумират до 36 часа след приготвянето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати