gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Калории в напитките

Калории в напитките

Вино

„Аз пия само една малка чашка с уиски на ден. Това е като питейна вода, хм ", казва Прашант Салиан. "Вино? Какво има в него ли? То е точно като пиенето на гроздов сок и, доколкото знам, плодовите сокове са здравословни", допълва Нав Тъкър- инвестиционен банкер.

Такива мисли показват, за колко безвреден се смята алкохолът и, едва ли не, не съдържащ калории, както водата.

Това не е вярно. Алкохолът има високо съдържание на калории и е погрешно схващането, че е въглехидрат. Той определено не е източник на енергия. Това, което правят алкохолните молекули е да влияят на мозъка, предизвиквайки чувство на еуфория, което често се бърка с прилив на сила.

Бира

Алкохолът има около седем калории на грам. Това го прави почти два пъти по-концентриран калориен източник в сравнение с въглехидратите или протеините (и двете групи съдържат около четири калории на грам) и го нарежда близо до мазнините (те съдържат девет калории на грам).

Калориите, получени от алкохол, се наричат "празни" калории, защото не се съставляват от полезни хранителни вещества като витамини и минерали.

Бирата, виното и концентратите (получени чрез дестилация, а не в процес на ферментация) съдържат различни количества алкохол. 15 чаши (250 мл=1 чаша) бира; 6 чаши вино (200 мл=1 чаша) и 10 шот-чаши концентрат (като текила, уиски, ром) имат приблизително едно и също количество алкохол.

Бирата има между 3-8% алкохол. Бирено коремче е един от лошите странични ефекти от редовното й пиене. Една бутилка от бира, например, съдържа около 150 калории.

Данни от министерството на здравеопазването на САЩ показват, че пиенето на пет халби бира всяка седмица има съотносим брой калории с изяждането на 221 понички на годишна база.

Ликьорите (подсладени спиртни напитки с различни аромати, масла и екстракти) като Шери и десертни ликьори съдържат от 40 до 50% алкохол и имат много повече калории, вариращи в зависимост от другите съставки.

Куулър

Белите вина имат средно 12 % алкохол, а червените вина имат около 14% алкохол. В 200 мл. бяло вино се съдържат 120 калории, а в 250 мл. червено вино - 170 калории.

В един шот текила има около 100 калории например. В един коктейл Маргарита от 200 мл. се съдържат 453 калории; в Мартини 200 мл.- 413; в Пина Колада 200 мл- 297 калории; в Блъди Мери 140 мл.- 90 калории; в Космополитан 200 мл.- 151 калории.

Добавяне на всякаква газирана напитка или плодов сок увеличава съдържанието на калории в питието.

Храненето и пиенето на вода преди да си налеете, какъвто и да е алкохол, може да увеличи повече калориите, но забавя неговата абсорбция. Високо протеинови храни като пилешко, риба, като и сиренето, правят това забавяне още по-резултатно.

Коктейл

За да се ограничи консумацията на повече алкохол, и съответно калории, долейте питиетата със сода.

Чудесно е при подготовка на питие да се използва негазирана база като плодовия сок все пак.

Как са комбинирани някои напитки

Коктейл - съчетание от вид концентрат, захар, вода, горчива жилка; широко употребявано понятие за всяка една миксирана алкохолна напитка.

Куулър - напитка обикновено във висока чаша, направена от концентрат, някаква газирана напитка и плодова декорация.

„Crusta” - коктейл - концентрат и цитрусова напитка, сервирани в чаша, чийто ръб е захаросан.

„Cup” - коктейл. Комбинация от вино и други съставки, най-често плодов сок и газирана напитка.

Фикс - комбинация от концентрат, цитрус и захар.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати