Как да изсушим вишни и череши

Сушени Череши

Черешите и вишните са едни от любимите плодове на всеки от нас. Въпреки, че те са сезонни плодове и се намират в прясно състояние през пролетта и началото на лятото, не е невъзможно те да бъдат изсушавани.

Сушени тези вкусни плодове не отстъпват по вкусови качества на останалите плодове. Можете да ги добавяте почти към всички любими ваши сладкиши, десерти или да ги консумирате просто така.

За това ето ви две предложения за това как да изсушите череши и вишни в домашни условия.

Първи начин. Премахнете костилките на един килограм вишни или череши. Поставете изчистените плодове в подходящ съд и добавете около литър и половина вода и две чаши захар. Сложете на котлона и изчакайте да заври, оставете черешите да покъкрят на бавен огън за около 20 минути. След това отстранете от котлона и изцедете плодовете от водата.

Череши

Можете да ги разстелете върху кухненска хартия, за да може максимално да отстраните излишната вода. Включете фурната на 50 градуса и в подходяща тава, покрита със хартия за печене сложете вече изцедените череши или вишни.

Така приготвените плодове оставете да съхнат във фурната за около 5 часа, като не ги бъркайте първите три часа, за да запазите плодовете цели. Ако фурната ви има вентилатор можете да го включите, за да скъсите времето за сушене.

След като изстинат изсушените плодове можете да ги съхраните на сухо място в херметически затворен съд. Сока от плодовете получен при варенето им пък е една домашно приготвена плодова напитка, която ако ви се струва прекалено сладка можете да разредите с вода преди консумация.

Втори начин. Ако не разполагате със сушилня за плодове или билки, можете отново да използвате фурна. За целта отстранете костилките от плодовете и поставете във фурна на 50 градуса.

Оставете черешите или вишните да съхнат така за около 8 часа. Разликата с първия метод на сушене е, че така изсушени плодовете остават само с натуралната си сладост, защото към тях не се добавя допълнително захар.

След пълното им изсушаване плодовете придобиват вида на стафиди, а това е и начина да разберете, че сте ги изсушили правилно.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати