Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим сироп от арония

Да си направим сироп от арония

Да си направим сироп от арония

Аронията е плоден храст, който произхожда от Северна Америка. Расте в блатни местности, осеяни с храсталаци, и във влажни гори, като достига височина от 2.5 метра.

Плодовете ѝ са горчиви, тръпчиви и тъмнолилави на цвят. Те съдържат висока концентрация на флавоноиди и антиоксиданти. Аронията се използва за производството на конфитюри, вино, сиропи и пресни сокове.

С настъпването на късното лято и началото на есента плодовете ѝ са узрели и са готови за приготвянето на така полезния и вкусен сироп от арония.

За да си направим сами сироп от арония, трябва първо да измием старателно плодовете. След това те се смилят с пасатор или ръчно намачкват през цедка, но така бихте се лишили от полезните вещества, намиращи се в обвивката. Трябва да бъдат предварително намачкани, защото кожата им е твърде здрава и непропусклива.

Плодовият кашообразен сок от полезната арония се смесва на този етап със захар - обикновена, кафява, кокосова, по желание може да използвате алтернативен подсладител. Ако искаме малко по-ненатрапчив и сладък вкус, тогава на 1 литър арония добавяме 750 кг захар.

За получаването на по-сладък концентрат, се придържайте към съотношение 1:1- на 1 л сок арония се добавя 1 кг захар.

След като сте избрали предпочитаната от вас пропорция, изсипете получения сок в стъклен съд, който трябва да престои на тъмно и хладно място до 48 часа.

После го изсипете от съда и го прецедете наново. Може да си послужите с тънка цедка или да ползвате чист тензух. Полученият фин сок се изсипва в подходящи шишенца и се стерилизира до 4 мин.

Сироп от арония

Ако искате да добавите още един вкус към този на аронията в сиропа, тогава в процеса на смачкването или смилането на плодчетата добавете и 1 запълнена супена лъжица пастьоризирана кора от лимон.

Готовият сироп се разрежда според личното ви предпочитание и може да бъде използван за приготвянето на:

- различни сладкиши с арония;

- плодови коктейли;

- за гарнирането на кремове или сладолед.

Вариант е просто да експериментирате, като добавяте в различни напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest