Опасна ли е консумацията на студени напитки

Студени напитки
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Много от нас, когато отиват в заведения, си поръчват студена вода, в която дори добавят кубчета лед. В дома си също пием ледено студена вода, газирани напитки и сокове. Това обаче може да има негативни последствия върху организма. На първо място това са досадните настинки.

Но другото негативно влияние е отрицателното действие на студената вода и напитки върху процесите на храносмилане. Ледено студената вода не се препоръчва да се пие веднага след хранене, а ако държите напитките ви да са студени, изчакайте поне три часа след хранене, за да ги изпиете.

Храната започва да се смила в стомаха под въздействието на храносмилателни ферменти и във вид на други структурни елементи преминава в тънките черва.

Ако пиете много студени напитки, преминаването на храната става много бързо и в червата влиза несмляна храна. Вместо няколко часа храната престоява в стомаха само двадесетина минути, което е много вредно.

Лошо храносмилане

В резултат на нахлуването на студени течности процесът на храносмилане е нарушен и веднага възникват процеси на гниене, които са вредни за организма. Белтъчините не успяват да се разградят до аминокиселини и просто ще гният в червата, което ще се съпровожда с бодежи в стомаха.

Препоръчваната температура на напитките е от седем до петнадесет градуса. При прием на студените напитки храната буквално се изтласква от стомаха към червата.

Това е опасно не само заради нарушенията в храносмилането, а и защото това е прекият път към затлъстяване. По този начин няма да се чувствате сити и бързо ще огладнеете отново.

Освен това можете да получите колит и други стомашни проблеми, ако често пиете студена вода преди, по време и след хранене. По същите съображения, по които не се препоръчва консумацията на ледено студени напитки, не се препоръчва и да се яде сладолед веднага след хранене.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мария
мария
29.09.2012 09:12
Явно всички хора с наднормено тегло са пили студена вода /според статията/ :)
1
0