Брюкселското зеле често е свързвано със зеле, карфиол или броколи. Този зеленчук може да бъде приготвен по различни начини и често присъства в рецепти за салати, гарнитури или основни ястия. Брюкселското зеле има доказани ползи за здравето на човек. Ето и десет от основните ползи от брюкселското зеле.
Високо съдържание на хранителни вещества
Брюкселското зеле е с ниско съдържание на калории и е богато на фибри, минерали и витамини. То е източник на витамин К, Б и Ц, както и на фосфор, желязо и магнезий.
Богато на антиоксиданти
Брюкселското зеле има доста полезни въздействия, но съдържанието на антиоксиданти е едно от най-отличаващите се. Антиоксидантите са съединения, които намаляват стреса в клетките и намаляват риска от хронични заболявания.
Може да намали риска от рак
Учени са доказали, че съдържанието на антиоксиданти в брюкселското зеле намалява възможността за поява на рак.
Високо съдържание на фибри
Само половин купичка с този зеленчук (около 78 грама) съдържа 2 грама фибри, които съответстват на 8% от нужния дневен прием на фибри.
Богато на витамин К
Половин купичка брюкселско зеле (78 грама) осигурява 137% от необходимия прием на витамин К за ден.
Може да помогне за балансиране на кръвното налягане
В допълнение на полезния състав, брюкселското зеле също помага и за балансиране на кръвното налягане. Учени са доказали, че честият прием на зеленчука намалява риска от диабет.
Съдържа Омега-3 мастни киселини
За тези, които не обичат да ядат риба и морски деликатеси, набавянето на омега-3 може да е предизвикателство. За щастие консумацията на брюкселско зеле може да ви осигури нужните за тялото омега-3 мастни киселини.
Може да намали възпаленията
Изследвания са доказали, че съединенията, които се намират в брюкселското зеле, имат антивъзпалителни действия.
Високо съдържание на витамин С
78 грама приготвено брюкселско зеле осигурява 81% от нужното количество витамин С за ден.
Лесно е за вкарване в диетата
Брюкселското зеле е лесно допълнение към всяка диета, тъй като може да се включи към най-различни ястия и салати.
Коментари