Как да съхраняваме прясна риба и миди

Съхранение на риба

Рибата е продукт, който можем спокойно да съхраняваме във фризер, но само, ако сме сигурна, че е прясна. Ако нямате съмнение в качеството на рибата, спокойно можете да я замразите и да я оставите така до 3 месеца. Лесно можете да се уверите в качеството на рибата. Тя е прясна, ако нейните очи и са бистри и има лъскава кожа.

Можете да я оставите и в хладилник, но трябва да я консумирате скоро след това, тъй като не е от особено трайните продукти и се разваля бързо. Не оставяйте прясна риба в хладилник за повече от два дена. Преди да я оставите там, изчистете я от червата и я посолете. За да „излезе” нейната кръв, може да добавите съвсем малко, около супена лъжица, оцет.

Можете също да я съхранявате рибата, като я направите пушена. Не всеки вид риба е подходящ за подобен начин на приготвяне. За опушване най-вкусни стават риби като паламуд, скумрия, кефал, сафрид. Първо осолявате рибата, след което тя се опушва - съществува студено и топло опушване.

затворени миди

При студеното пушене предварително изчистената, изкисната и осолена риба се опушва на най-много 40 градуса. Когато говорим за топло опушване, съответно градусите са до 80, но предварително рибата трябва да е престояла 8 часа в саламура със сол, след което да се отцеди. Топло пушената риба се разваля за около три денонощия, а студено пушената може да издържи до месец ако се съхранява на температура -4 градуса.

Така известният и вкусен чироз, също е добра алтернатива за съхраняване на риба. Рибата отново се изчиства и слага в осолен разтвор за около 12 часа. След като преминат, измивате рибата и я окачвате за опашката на открито място. По този начин престоява до две седмици.

Мидите са изключително нетраен продукт и не бива да се консумират, ако имате някакви съмнения в качеството им. Препоръчва се при закупуването да се приготвят веднага, за да не рискувате.

Пресни са онези миди, чиито черупки са затворени и излъчват свеж морски аромат. Ако имате дори и най-малко съмнение в произхода и качеството на мидите, не ги консумирайте. Ако искате да замразите миди, трябва да ги сварите, да ги отделите от черупките, след което да ги замразите заедно с водата, в която са се варили.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати