gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Приготвяне и подреждате на мезета

Приготвяне и подреждате на мезета

Плато с мезета

Когато се подреждат мезета, най-важното е те да изглеждат красиво. Салами, особено сухите, се нарязват много тънко и леко по диагонал. Те се нареждат в плата или чинии на редове или на кръгове.

Ако няма достатъчно място на масата за няколко плата с различни видове салами и колбаси, подредете няколко вида сухи мезета в една чиния, като ги подредите красиво. В средата на кръговете от различни видове сухи салами наредете красиво шунка и меки салами. Меките салами се нарязват на по-дебели парчета от сухите.

Мезетата от риба се сервират върху тесни овални плата. По-едрите пушени риби се нарязват на парчета и се съединяват, така че върху платото да се оформи силует на риба. По-дребните рибки се сервират, без да се режат. Те се нареждат в кръг, а в средата се слага нарязан лук или зелени подправки по вкус. Резенчета лимон допълват рибните мезета.

Мезета

Сирене и кашкавал се нарязват на парчета и се подреждат стъпаловидно в голяма или малка чиния. Около кашкавала се слагат гроздови зърна.

Стриди, скариди, миди се слагат в големи плата. Стридите се подреждат върху лед и до всяка стрида се оставя резенче лимон. Морски дарове може да се смесят в красиво асорти в голямо плато.

Ордьоври на шишчета

Салати, туршии и нарязаните на едро зеленчуци, които са подредени, без да са овкусени, се слагат в големи овални плата. До тях се слагат лъжици и вилици за сервиране. Зеленчуците може да се поръсят с малко копър или магданоз.

Топлите мезета се сервират в съда, в който са приготвени, за да останат топли по-дълго време. Топлите съдове се слагат върху дъска, покрита с хартиена ажурна салфетка. Ако съдът не е достатъчно красив, за да се сервира в него, топлите мезета се нареждат в овално или кръгло плато.

Хляб, който се сервира заедно с мезетата, се нарязва на тънки еднакви филийки и се подрежда в плато върху красив плат на редове или се редят филиите една върху друга.

Рейтинг

5 4
4 10
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати