gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Опасните бактерии в продуктите

Опасните бактерии в продуктите

Сурово телешко филе

Когато отворите консерва или компот, остатъка след консумация приберете веднага в хладилник. Същото се отнася и до сготвените ястия, след като се охладят.

Свежестта на продуктите се запазва в хладилника, но той също така служи и за предпазване от много бактерии, които се развиват в хранителните продукти.

Микроорганизмите, които предизвикват хранително отравяне, се развиват най-бързо при температура над десет градуса. За повечето микроби, които предизвикват хранително отравяне, е оптимална температурата на човешкото тяло. В такива идеални условия салмонела удвоява количеството си на всеки 20 минути.

Салмонелата живее в суровото месо, морски дарове, яйца, неизмитете пресни зеленчуци, непастьоризираното прясно мляко. Болестта започва от 12 до 72 часа след заразяването. Симптомите са висока температура, гадене, болки в стомаха.

Бактерии в хранителни продукти

Салмонелата може да се предотврати, като се оставят всички бързоразвалящи се продукти в хладилника, тъй като тези бактерии не понасят ниските температури. Яйцата се измиват, преди да се варят или чупят, всички продукти трябва да се подлагат на термична обработка, а зеленчуците много добре да се измиват.

Листериите са микроорганизми, които се намират в млякото, суровото месо, меките сирена, могат да се открият в сладолед. Началото на болестта настъпва от 3 до 70 дни след заразяването.

Симптомите приличат на грип, бактериите са много опасни за бременни жени, тъй като могат да предизвикат спонтанен аборт. За да се предпазите от листериите, замразявайте продуктите, защото те не понасят ниски температури. Гответе добре продуктите при висока температура, за да унищожите вредните бактерии.

Ешерихия коли – тази бактерия живее в суровото месо, недовареното или недопечено месо, в което има кръв, непастьоризираното мляко, соковете и пресните зеленчуци. Началото на болестта настъпва от 1 до 7 дни след заразяването.

Симптомите са диария, понякога с кръв, което води до поразяване на бъбреците. Бактерията оцелява при замразяване. Но ако добре обработените термично продукти се съхраняват в хладилник, нейното размножение спира.

Стафилококи – тези бактерии се намират в месото, яйцата, салати, кремове. Началото на болестта настъпва от 1 до 7 дни след заразяването. Симпомите са гадене, болки в стомаха, диария.

Тези бактерии живеят върху кожата. Когато попаднат върху хранителни продукти, те произвеждат токсини, които увреждат здравето на човека. Затова по-често мийте ръцете си.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати