Да си направим домашна извара

Извара

Вкъщи може да си направите извара, която ще е много по-вкусна от тази в магазина. Ако използвате домашно мляко от проверен производител, изварата ще се получи по-плътна и мазна, а ако използвате пастьоризирано мляко, тя ще бъде по-нежна.

Излейте три литра прясно мляко в голям буркан и покрийте с чисто парче плат, за да не бъде изложено млякото на пряка светлина.

Сложете го на топло място. След два или три дни млякото ще е пресечено и над него ще се е отделила суроватка. В млякото се получават вертикални каналчета от това, че мехурчетата въздух се издигат нагоре.

Пресеченото мляко се слага в тенджера и се поставя на бавен огън за три минути. Много внимателно се разбърква и се проверява дали е леко топло. Ако в средата е все още студено, се оставя на бавен огън още пет минути.

Домашна извара

Не трябва да се прегрява изварата, тъй като ще стане прекалено жилава. Масата изстива и се разслоява на плътен слой извара отгоре и суроватка отдолу. Суроватката не се изхвърля, тъй като може да се използва за много полезни маски за коса.

За да се отцеди изварата от суроватката, всичко се слага в тенджера, покрита с чиста кърпа, която се връзва и се окачва над съд, който да събира суроватката. Когато суроватката престане да капе, изварата е готова.

Млякото може да се превърне в извара и за едно денонощие. Необходими са два литра мляко, които се изливат в тенджера, покрива се с капак и се оставя на топло място, докато млякото не прокисне. След едно денонощие млякото се пресича. За по-нежен вкус добавете две супени лъжици сметана.

Тенджерата с пресеченото мляко се слага в по-голяма тенджера, а разстоянието между тях се запълва с вода. Слага се на бавен огън и след кипването на водата гъста маса се отделя от ръбовете на тенджерата и се появява жълтеникава течност.

Веднага свалете тенджерите, извадете по-малката и я охладете, като я потопите в студена вода. Всичко се изсипва в голямо парче марля и се връзва, за да се отцеди над съд.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати