Омега 9 мастни киселини - какво представляват?

Зехтин

Мазнините са необходими на организма, защото представляват енергиен резерв, влизат в състава на клетъчните мембрани и покриват със защитен слой вътрешните органи.

Мастните киселини имат особена роля – те са суровина за синтеза на вещества, които намаляват кръвното, повишават температурата, повишават чувствителността на нервните влакна и имат много други функции. Мастните киселини се разделят на три класа: омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини.

Омега 9 мастните киселини са най-разпространените мастни киселини в природата. Те са известни също така и като олеинова киселина и са незаменими за доброто здраве на човешкия организъм.

Омега 9 мастните киселини играят важна роля за намаляването на нивото на лошия холестерол. Средиземноморската кухня се смята за най-полезна благодарение на широкото използване на продукти, които съдържат олеинова киселина. Това на първо място е зехтин, който съдържа високи нива на омега 9 мастни киселини.

Бадеми

Омега 9 мастните киселини са с висока химична стабилност, което предпазва организма от холестеролови плаки върху стените на кръвоносните съдове. Това е добра профилактика на атеросклероза.

Омега 9 мастните киселини укрепват имунитета и предпазват от редица трудно лечими заболявания. Омега 9 мастните киселини се съдържат в студено пресования зехтин, в сусамовите семена и в сусамовото олио, в авокадо, в бадеми, фъстъци и макадамия.

Освен това в тези продукти 9 мастните киселини се съдържат в свинското и пилешко месо. Хапвайте два-три пъти седмично свинско месо без мазнина и пилешко месо и ще осигурите на организма си достатъчно омега 9 мастни киселини.

Омега 9 мастните киселини предпазват от затлъстяване и ако се храните с продукти, които съдържат тези вещества, трудно ще преядете, тъй като те са доста засищащи.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати