Калиев сорбат - същност и вреди

Консерванти в храните

За да разберем вреден ли е или не калиевият сорбат, трябва да започнем от това къде можем да го срещнем, за какво го използваме и кои са най-честите хранителни продукти, които го съдържат.

На етикетите на продуктите можете да срещнете калиевия сорбат под името Е 202 – той представлява хранителна добавка, която е причислена към консервантите.

Производство на вино

Всъщност този консервант е забранен за използване в Австралия, но у нас той присъства на голяма част от етикетите на хранителните продукти – одобрен е за използване в Европейския съюз. Неговото главно предназначение е да предотвратява плесенясване и развитие на различни микроби или гъби.

Можете да срещнете Е 202 на следните хранимайонеза, туршии, колбаси, различни видове сирене и плодови сокове, полуфабрикати, кисело мляко (! ) и други хранителни продукти. Използва се често и в направата на вино, както и при приготвянето на кисело зеле.

Често калиев сорбат може да се срещне и в козметични продукти, в шампоаните, душ геловете, кремове – използва се като заместител на парабените. Във виното калиев сорбат се добавя, тогава когато ферментацията е свършила своята работа и виното вече е преточено – целта на Е 202 е да спре бъдещо ферментиране на напитката.

Консерванти в туршиите

Когато се добавя в туршии, включително и в киселото зеле, целта на консерванта е да „пресече” туршията.

Най-общо казано, калиевият сорбат успява да удължи срока на годност на продуктите. И въпреки всички ползи, които има от използването на калиевия сорбат, няма ли нещо притеснително в използването му? Застрашава ли калиевият сорбат нашето здраве по някакъв начин?

Има допустими стойности на Е 202, които се използват за производството на вино, туршии и всички останали продукти, които го съдържат. С други думи – ако те са спазени, няма никаква опасност за здравето ни. Смята се също за нетоксичен, ако разбира се, се използва по правилния начин с правилната доза.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ники Кънчев
Ники Кънчев
10.11.2015 15:02
Повръщаш.
0
0
Данила Иванова
Данила Иванова
24.10.2013 11:09
Искам да попитам автора на статията какво се случва ако човек всеки ден в течение на години поема "безопасната" доза калиев сорбат (който се намира както сам посочва авторът в основни храни като сирене и кисело мляко)?
15
0
Ivaylo Iltchev
Ivaylo Iltchev
09.09.2017 23:39
Човек може в продължение на години да приема безопасно по няколко банана дневно, обаче ... ако изядеш 430 банана наведнъж ще умреш от калиево отравяне и оток в мозъка. Може и да изядеш шест милиона банана наведнъж и от радиоактивният калий ще получиш 3 сиверта радиоактивност и ще умреш до 2-3 дена от лъчева болест.
4
1
Николай Кънчев
Николай Кънчев
10.11.2015 15:02
Гадене
1
0
Пенка
Пенка
28.01.2014 08:42
получаваш обриви
8
0
Стоил
Стоил
29.11.2013 18:28
става зомби
25
0